Új konföderáció alakult a Száhel-övezetben

Három nyugat-afrikai ország, Niger, Mali és Burkina Faso katonai vezetői konföderációt hoztak létre, amely jelentős lépést jelent a régióban az integráció megerősítése felé.

Niger, Mali és Burkina Faso katonai vezetői egy szombati csúcstalálkozón Niameyben döntöttek úgy, hogy előrébb viszik az integrációs törekvéseiket, és létrehozzák a Száhel-országok Konföderációját. A három állam megállapodott abban, hogy "egyesítik eszközeiket" többek között a mezőgazdaság, a vízellátás, az energiaszolgáltatás és a közlekedés területeken, valamint támogatják a helyi nyelvek használatát a sajtóban.

A Száhel-országok Konföderációjának létrehozása egyben a Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közösségéből (ECOWAS) való kilépésüket is véglegesíti. A három ország vezetése már tavaly szeptemberben védelmi szövetséget kötött, és megalapította a Száhel-országok Szövetségét (AES) a "kollektív védelem és a kölcsönös segítségnyújtás" céljából. Az ECOWAS-szal való szakítást Niger de facto államfője, Abdourahamane Tiani tábornok is megerősítette, amikor kijelentette, hogy a három ország "végérvényesen hátat fordított" a szervezetnek.

Az ECOWAS korábban súlyos szankciókat vezetett be Niger ellen a tavaly júliusi katonai puccsot követően, és katonai beavatkozást helyezett kilátásba az alkotmányos rend helyreállítása érdekében. Malit és Burkina Fasót már korábban felfüggesztették a szervezetből. Habár a szankciókat később visszavonták, a viszony a két tömb között továbbra is fagyos maradt.

Az ECOWAS vasárnap tart csúcstalálkozót Nigéria fővárosában, Abujában.

A nemzetközi jelenlét is változásokon megy keresztül a térségben. A német védelmi minisztérium bejelentette, hogy bezárják a niameyi légi bázist, miután nem sikerült megállapodniuk a nigeri hatóságokkal a katonák mentelmi jogáról. A légi bázis, amely korábban az ENSZ mali békefenntartó küldetésének (MINUSMA) logisztikai központjaként szolgált, augusztus 31-én zár be, és minden katona visszatér Németországba. A MINUSMA missziót tavaly év végén lezárták.

Az Egyesült Államok is kivonul a régióból, a hét végén elhagyják Niameyben lévő katonai támaszpontjukat, és a következő hetekben az onnan 750 kilométerre északkeletre fekvő agadezi bázisukat is kiürítik.