Milánó legnagyobb repülőtere Silvio Berlusconi nevét veszi fel

Olaszország egyik legfontosabb repülőtere, a milánói Malpensa a jövőben a néhai olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi nevét viseli majd. Az átnevezésről a közlekedési miniszter, Matteo Salvini, Berlusconi volt politikai szövetségese döntött.

Matteo Salvini, a jobboldali Liga párt vezetője egy dél-olaszországi konferencián jelentette be, hogy az Aeroporto Silvio Berlusconi lesz az új név. A polgári légiközlekedési hatóság már jóvá is hagyta Lombardia régió kérelmét az átnevezésre.

Salvini a közösségi médiában is megemlékezett Berlusconiról, mint „egy nagyszerű üzletemberről, egy nagyszerű milánói polgárról és egy nagyszerű olaszról”, és egy Berlusconit és a Malpensa repülőteret ábrázoló fotót is megosztott.

Silvio Berlusconi, aki tavaly hunyt el 86 éves korában, az második világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke volt. Összesen négy alkalommal, a jobbközép Forza Italia nevű párt élén töltötte be a kormányfői posztot. Berlusconi, a médiamágnásból lett jobboldali politikus, élete során számos botránnyal került kapcsolatba, és bár megosztó személyisége és autoriter hajlamai ismertek voltak, sikeres pályafutása az Európát később beterítő populista hullám előjelének is tekinthető.

A Deutsche Welle szerint Berlusconi karizmáját és akaraterejét sokan dicsérték, de kritikusai szerint ő egy olyan populista volt, aki a politikai hatalmat csakis saját meggazdagodása eszközeként használta. Berlusconi „nagy szabadulóművész” volt, aki számos büntetőügyét sikerült megúsznia. Salvini szerint a végső döntést a közlekedési miniszter hozza meg, és úgy gondolja, hogy az átnevezés meg fog valósulni.

Az elmúlt évtizedek legsikeresebb olasz politikusa

Több mint egy évvel ezelőtt, tavaly júniusban 86 éves korában meghalt Silvio Berlusconi, a második világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban volt miniszterelnöke. Silvio Berlusconi a milánói San Raffaele Kórházban hunyt el leukémiás betegség következtében.

Az angolul és franciául is kiválóan kommunikáló Berlusconi 57 évesen lépett a politikai színtérre. Ő lett a jobboldali Forza Italia! párt vezetője, amely az ország szabadpiacát, valamint a szabadságon és az igazságosságon alapuló társadalmi egyenlőséget kívánta elérni.

Ennek eredményeként Silvio Berlusconinak egy különleges rekordot sikerült elérnie a nyugati demokráciák történetében. Pártja alig 60 nappal az alapítása után, 1994-ben az olaszországi parlamenti választások győztese lett. Politikai elemzők abban látták a sikerét, hogy a három, saját tulajdonában álló televíziócsatorna gyorsan és hatékonyan állt a párt szolgálatába. Kormánya azonban szövetségesei árulása miatt hamar megbukott.