Merih Demiral gólöröme miatt bekérették a török nagykövetet

Miután a török válogatott 2-1-re legyőzte az osztrák csapatot a foci-Eb-n, és ezzel bejutott a legjobb nyolc közé, az UEFA vizsgálatot indított Merih Demiral gólöröme miatt. A török focista az ultranacionalista farkasköszöntéssel ünnepelte a góljait, ami miatt a német kormány is reagált: a török nagykövetet beidézték a Szövetségi Külügyminisztériumba. A német kormány álláspontja szerint a sportnak egyesítenie kellene az embereket, és mint házigazda, ezt szeretnék is hangsúlyozni.

A török államfő, Recep Tayyip Erdogan úgy döntött, hogy hamarosan Berlinbe repül, hogy a stadionban nézze meg a Törökország–Hollandia negyeddöntős meccset a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon. Erdogan eredetileg Azerbajdzsánba kellett volna utaznia, de úgy tűnik, a Demiral körüli botrány miatt változtatott a tervein.

Nagy port kavart az előző mérkőzés

A kontinenstorna talán eddigi legizgalmasabb összecsapását hozta a két nemzeti együttes kedd esti mérkőzése, amely végül meglepetésre 2–1-es török győzelmet hozott. Demiral, a mérkőzés embere, azt mondta a riportereknek, hogy ő ezt előre eltervezte, és büszke is gólörömére.

Volt egy bizonyos konkrét ünneplés a fejemben, amit végül meg is csináltam. Ennek köze van a török identitáshoz, nagyon büszke vagyok arra, hogy török vagyok. Boldog vagyok, hogy megtettem, és minden szurkolónk büszke ránk. Láttam embereket a stadionban, akik ezt a jelet mutatták, így ez eszembe juttatta, hogy én is csinálhatnám. Szóval örülök, hogy ezt tettem.

Demiral korábban egyike volt annak a 16 török játékosnak, akiket 2019-ben megrovásban részesítettek, mert katonai stílusban tisztelegtek a mérkőzéseken, amikor az ország katonai offenzívát hajtott végre Szíriában.

„A török szélsőjobboldali szélsőségesek szimbólumainak nincs helye stadionjainkban. A labdarúgó-Európa-bajnokságot a rasszizmus platformjaként használni teljesen elfogadhatatlan. Elvárjuk az UEFA-tól, hogy kivizsgálja az esetet, és fontolóra vegye a szankciókat” – írta Nancy Faeser német belügyminiszter X-oldalán közzétett bejegyzésében.

A Szürke Farkasokat a szélsőjobboldali Nacionalista Mozgalom Párt, vagyis az MHP ifjúsági csoportjaként alapították, amely jelenleg szövetségben áll Recep Tayyip Erdogan elnök kormánypártjával, az Igazság és Fejlődés Pártjával. Az 1960-as években történt megalakulását követő évtizedekben a csoportot azzal vádolták, hogy politikai indíttatású erőszakos cselekményekben vett részt, főként baloldali csoportok ellen.

A kézjel Ausztriában 2019 óta tiltott jelkép. Németországban ugyan nincs betiltva, de a Szürke Farkasokat ott is extrémista szervezetként tartják nyilván, és folyamatosan figyelik a tevékenységüket. Ahmet Başar Şen török nagykövetnek magyarázatot kellett adnia a játékos viselkedésére, egyúttal felszólították, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a jövőben ne forduljon elő ilyesmi. Mindez azután történt, hogy Törökország behívatta az ankarai német nagykövetet, és a török kormány xenofóbiával vádolta Berlint.

(Borítókép: Recep Tayyip Erdogan. Fotó: Ercin Erturk / Anadolu / Getty Images)

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!