EU kritika Orbán Viktor azerbajdzsáni útja kapcsán

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell kritizálta Orbán Viktor miniszterelnök azerbajdzsáni látogatását, hangsúlyozva, hogy Magyarország nem képviselheti az EU-t a Türk Államok Szervezetének informális csúcstalálkozóján.

Josep Borrell szerint Magyarország uniós elnöksége nem ad jogot az országnak az EU külügyi képviseletére, és Orbán Viktor részvétele a TÁSZ csúcstalálkozóján kizárólag Magyarország és a szervezet kétoldalú kapcsolatainak keretében történt. A főképviselő hangsúlyozta, hogy Magyarország nem kapott felhatalmazást az EU Tanácsától a Türk Államok Szervezetével való kapcsolatok előmozdítására.

Borrell reakciójában kiemelte az ellentmondásosságot is, amely abból fakad, hogy Ersin Tatar, az észak-ciprusi törökök vezetője is jelen volt a csúcstalálkozón megfigyelőként. Az EU elutasítja a szervezetnek azt a kísérletét, hogy legitimálja a nemzetközileg el nem ismert Észak-ciprusi Török Köztársaságot, és sajnálatosnak tartja, hogy a TÁSZ több tagja, akik korábban támogatták a területi integritás elvét és az ENSZ Alapokmányát, most ellentétes álláspontot képvisel.

Az EU vezető diplomáciája továbbá hangsúlyozta, hogy az Európai Unió az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival összhangban kizárólag a nemzetközi jog alanyaként a Ciprusi Köztársaságot ismeri el.