A tündérmesék Eb-je lehetett volna, de a nagyok az asztalra csaptak

Ausztria megnyeri a D csoportot, ahol ott van Franciaország és Hollandia, Románia az E csoport első helyén végez, megelőzve az örök ígéretnek számító belga válogatottat, Grúzia pedig újoncként kiharcolja a továbbjutást az F csoportból. Csak néhány olyan eredmény, amelyre talán a legvadabb álmaikban sem számítottak a labdarúgás szerelmesei, de miben rejlik/rejlett ezeknek a csapatoknak a titka?

Kilenc év munkája érett be Grúziában, ahol a grúz válogatott története első Európa-bajnokságán szerepelt és pontot szerzett Csehország ellen, majd legyőzte Portugáliát, amivel kiharcolta a továbbjutást. A siker összetevői egyszerűbbek, mint gondolnánk: infrastrukturális fejlesztések, 37 új pálya építése, a bajnokság átszervezése és a mérkőzések ingyenes online közvetítése. Willy Sagnol, a csapat vezetőedzője, a 3–5–2-es felállást választotta, ami a kontratámadásokra épülő játékstílust eredményezett, és a Kvarachelia-Mikautadze kettős kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

Az osztrák válogatott Ralf Ragnick vezetésével a gegenpressingre és a labdabirtoklásra építette játékát, ami látványos és eredményes futballt eredményezett. A csapat 10 gólt szerzett három meccsen, és a Franciaország elleni meccsen többet birtokolták a labdát, mint az ellenfél.

Románia egyetlen jó meccsel, az Ukrajna elleni győzelemmel nyerte meg csoportját, ahol Nicolae Stanciu, Razvan Marin és Denis Dragus góljaival kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

A nyolcaddöntőben azonban mindhárom csapat kiesett. Ausztria a törökök ellen, Grúzia a spanyolok ellen, míg Románia a hollandok ellen búcsúzott. Az osztrákok különösen sokat lőttek kapura, de ez sem volt elég a győzelemhez.

Szlovákia és Szlovénia is meglepetéscsapatként jutott tovább, de a negyeddöntőbe már nem kerültek be. Szlovákia a hosszabbításban kapott gólokkal, Szlovénia pedig a tizenegyespárbajban maradt alul.

Svájc és Törökország továbbra is versenyben van, előbbi veretlenül jutott tovább, míg utóbbi a hollandok elleni negyeddöntőben mutathatja meg erejét. Svájc erős keretével és Törökország csapatjátékával és helyzetkihasználásával készülhet a következő kihívásokra.