Holland strandröplabdázó, aki gyermeket erőszakolt meg, részt vehet az olimpián

Egy kiskorú megerőszakolása miatt elítélt holland strandröplabdázó, Steven Van de Velde részt vehet a két hét múlva kezdődő párizsi olimpián. 2014-ben követte el a bűncselekményt, amelyért az Egyesült Királyságban négy év börtönbüntetésre ítélték, de csupán egy évet töltött rács mögött.

Steven Van de Velde, aki akkor 19 éves volt, a Facebookon keresztül ismerkedett meg egy 12 éves brit kislánnyal. Rendszeresen üzengettek egymásnak, majd 2014 augusztusában Angliába utazott, ahol a lány anyjának távollétében leitatta és megerőszakolta a gyermeket, majd még aznap visszatért Amszterdamba. A sportoló tisztában volt a lány korával, amikor a tettét elkövette.

A BBC korábbi cikkei alapján Van de Velde-t 2015 januárjában tartóztatták le, és 2016-ban ítélték el négy év letöltendő börtönbüntetésre az Egyesült Királyságban. 2017-ben Hollandiába szállították, ahol a holland törvények értelmében módosították a büntetését, így szabadulhatott.

A Holland Olimpiai Bizottság szerint a sportoló tevékenységét intenzíven figyelték, és úgy találták, hogy múltja nem vet fel etikai kérdéseket. A Holland Röplabdaszövetség (Nevobo) egy egész oldalt szentelt a versenyző támogatására, hangsúlyozva, hogy a múltat nem lehet semmissé tenni, de Van de Velde megerősödve készül az olimpiai bemutatkozásra, a holland sportszövetségek támogatásával. A brit törvények szerinti erőszakot a holland jog enyhébben ítéli meg.

Szabadulása után Van de Velde tanácsadáson vett részt és önreflexiót folytatott. A holland médiában több alkalommal is beszámolt a történtekről, kifejtve, hogy tinédzserként nem volt felkészülve az élsportolói életre, és boldogtalan volt, mert nem tudta, ki ő és mit akar. Michel Everaert, a Nevobo igazgatója teljes mértékben támogatja őt, mondván, hogy Van de Velde bebizonyította, példaértékű élsportoló és ember, aki visszatérése óta nem adott okot a kételkedésre.

A The Survivors Trust, egy szexuális erőszak elleni szervezet munkatársa a Sky Newsnak nyilatkozva kritizálta, hogy Van de Velde folytathatja karrierjét, mondván, ez újabb bizonyítéka annak, hogy mennyire toleránsak vagyunk a gyermekkel szembeni szexuális zaklatással. Az Egyesült Királyságban a sportoló élete végéig a szexuális bűnözők listáján marad, míg Hollandiában empatikusabbak vele szemben.

A nemzetközi felháborodás valóban óriási, a Change.org online platformon petíció indult, amely követeli a holland kizárását a párizsi játékokról (ezt cikkünk megírásának pillanatában már 21 ezren írtak alá).

Felszólítom a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy tiltsa el Steven Van de Veldét, mert elítélt gyermekerőszakoló. Becsapott egy 12 éves lányt a Facebookon, hogy találkozzon vele és megerőszakolhassa.

Négy év börtönbüntetésre ítélték, de csak 12 hónapot töltött le, míg egy ártatlan lánynak súlyos traumával kell élnie a hátralévő életet. Van De Velde piszkos múltját nem szabad a szőnyeg alá söpörni, és nem lehet a siker szimbóluma egy olyan rangos eseményen, mint az olimpiai játékok. Ez nem csak egy személyről szól, hanem az olimpiai játékok globális imázsáról és arról, hogy milyen társadalomban szeretnénk élni” – írta a petíció benyújtója, Lauren Muir.

Sara Alaoui, az amszterdami Safe Space Club (amely olyan nőkből áll, akik maguk is átéltek a szexuális erőszakot) alapítója és igazgatója azt mondta a New York Timesnak, hogy a sportoló részvétele teljesen érthetetlen a MeToo-botrány után.

A United States Center for SafeSport nonprofit szervezet – amelyet azért hoztak létre, hogy csökkentsék a kiskorúak és sportolók szexuális zaklatását az olimpiai sportágakban az Egyesült Államokban – vezérigazgatója, Ju’Riese Colon úgy fogalmazott, mélyen aggódik amiatt, hogy valaki, akit kiskorúak szexuális zaklatásáért elítéltek, részt vehet a 2024-es olimpián.

Steven van de Velde és párja, Matthew Immers egyike annak a két holland duónak, amely kvalifikálta magát a július 26-án kezdődő olimpiai strandröplabda-versenyre.