Kína kémtevékenysége Kubában és a Huawei elleni amerikai lépések

Az amerikai Center for Strategic and International Studies (CSIS) elemzése szerint Kína növekvő hírszerzési tevékenységet folytat Kubában, ami komoly aggodalmakat vált ki Washingtonban, miközben a Biden-kormányzat tovább szigorítja a Huawei elleni intézkedéseket.

Az elmúlt évek során Kína jelentősen megnövelte hírszerzési tevékenységét a Kubai szigeten, ami mindössze 160 kilométerre helyezkedik el az amerikai partoktól. Peking stratégiai előnyként használja fel Kubát, amelynek köszönhetően az Egyesült Államok jelentős részét képes megfigyelni. A CSIS jelentése szerint a kínaiak rádióelektronikai hírszerzési eszközöket, úgynevezett SIGINT rendszereket telepítettek, amelyek tányérantennákkal kommunikálnak, és könnyen felismerhetőek a levegőből.

A CSIS által azonosított négy gyanús bázis közül a Bejucal állomás a legaktívabb, amely jelentős korszerűsítésen esett át az elmúlt években. Az El Salao helyszín egy hatalmas méretű CDAA antennával rendelkezik, amely a közeli amerikai katonai tevékenységet figyelheti meg. A Wajay bázison 12 különböző méretű antenna található, amelyek a földi jelek befogására alkalmasak lehetnek, míg a Calabazar helyszín nem bővült ugyan, de a felvételek alapján itt is folyhat kémtevékenység.

A kínai SIGINT rendszerrel Peking képes lehet részletes képet kapni az Egyesült Államok déli részén zajló eseményekről, fejlesztésekről és tesztekről. Emellett érzékeny információkhoz juthatnak hozzá, mint például az űrkutatás, elektronika vagy a biotechnológia adatai. Kuba számára a kínai befektetések előnyösek, hiszen a válságban lévő kormány számára fontosak ezek a támogatások, cserébe pedig lehetővé teszik a hírszerzésre alkalmas infrastruktúra használatát. Amennyiben a gyanúk beigazolódnak, az komoly következményekkel járhat az Egyesült Államok számára, még ha Kína nem is tervez katonai bázist létrehozni a karibi országban.

A Biden-kormányzat idén már nyolc olyan engedélyt vont vissza, amelyek lehetővé tették egyes vállalatok számára, hogy árukat szállítsanak a Huawei kínai távközlési berendezésgyártó óriáscégnek. Az amerikai exportpolitikát felügyelő Kereskedelmi Minisztérium további nyolc, a Huaweit érintő engedélyt vont vissza 2024 eleje óta, amelyek a vállalat hatékonyságának meghiúsítására irányulnak, mivel a cég a korábbi blokkolások ellenére is kezdett fellendülni.

A Huawei okostelefon-eladásainak 64 százalékos növekedése kimagasló volt 2024 első hat hetében, és az okosautó-alkatrész üzletág szintén hozzájárult a cég fellendüléséhez. A vállalat 2019-ben felkerült az Egyesült Államok kereskedelmi korlátozásainak listájára, mivel attól tartottak, hogy kémkedésre is használhatják a kínaiak az eszközeiket. A cég beszállítói azonban több milliárd dollár értékű engedélyt kaptak a Huawei áruk és technológiák értékesítésére, dacára a Trump-kormányzat által bevezetett politikának.

Az összefoglaló szerint 2018 és 2023 között az ügynökség 335 milliárd dollár értékű engedélyt hagyott jóvá az összesen 880 milliárd dollár értékű, a jogalanylistán szereplő kínai feleknek történő értékesítésre vonatkozó engedélykérelmekből.