Orbán Viktor találkozója Putyinnal Moszkvában

Pár nappal az ukrán elnökkel való kijevi találkozó után Orbán Viktor újabb útra indul, és várhatóan Vlagyimir Putyinnal is találkozik Moszkvában. Panyi Szabolcs újságíró, a Vsquare és a Direkt36 munkatársa több, egymástól független forrásra hivatkozva számolt be az eseményről. Szijjártó Péter külügyminiszter is elkíséri a miniszterelnököt, aki a héten már felhívta Lavrovot és együtt arra a megállapításra jutottak, hogy Kijevnek feltétel nélkül biztosítania kell az Ukrajnában élő valamennyi nemzeti kisebbség jogait.

Orbán Viktor a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján vesz részt július 5-én és 6-án az azerbajdzsáni Susában, ezt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke erősítette meg. A magyar kormányfő legutóbb tavaly novemberben találkozott Putyinnal Pekingben, az „Egy övezet, egy út” fórumán, mint az egyetlen EU-s politikus.

A mostani találkozó különlegessége, hogy Magyarország hivatalosan is átvette a soros elnökséget az EU-ban, így Orbán már ebben a minőségében találkozik az orosz elnökkel. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azonban világossá tette, hogy az Európai Unió soros elnökének nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében tárgyaljon Oroszországgal, és hangsúlyozta, hogy Oroszország az agresszor, Ukrajna az áldozat. A kijevi látogatás során is előkészített találkozóról van szó, de nem ismert, hogy Orbán Viktor tájékoztatta-e erről Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Az elemzők a legutóbbi, pekingi találkozót különböző módon értelmezték: egyesek szerint Orbán körbeudvarolta Putyint, mások szerint a nyilvános nyilatkozatokban finoman jelezte, hogy a kapcsolatok jelenlegi szintje nem fenntartható. Orbán a találkozó nyilvános részén a kétoldalú kapcsolatok nehézségeiről beszélt, a katonai műveletek és szankciók miatt bekövetkezett károkról, ami közelebb áll az orosz narratívához.

A TikTok-videójában Orbán már a háború szót használta, és kifejtette, hogy céljuk a magyar–orosz együttműködés fenntartása az energia és egyéb gazdasági kérdések terén, annak ellenére, hogy nem kapott megnyugtató választ Putyintól a tűzszünet esélyéről. Az EP-választások óta történt események, mint például a Zelenszkijvel való találkozó, arra utalhatnak, hogy Orbán változtathat az Oroszországgal és az Egyesült Államokkal szembeni politikáján, de egyelőre nem világos, hogy lesz-e irányváltás.

Orbán Viktor továbbra is fontosnak tartja az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokat, amit a bírálói oroszbarátnak tartanak. A miniszterelnök szerint a háború idején is szükség van párbeszédre, és Magyarországot nem szabad belesodorni a konfliktusba. Emellett Magyarország erősen függ az orosz energiától, ami szintén indokolja a kapcsolatok fenntartását. Orbán az elmúlt 14 évben azonban nem tett lépéseket az orosz függőség csökkentésére, annak ellenére, hogy korábban ellenzéki vezetőként kritizálta ezt a függőséget. Elemzők szerint Orbán jelenleg két tűz között van, és korántsem biztos, hogy az oroszok szorításából „szabadulni” tud. Az mindenesetre, hogy a miniszterelnök alig néhány nappal a kijevi látogatás után Putyinnal találkozik, azt jelentheti, hogy továbbra is fontosnak tartja fenntartani az Oroszországgal szemben tanúsított politikáját.

Donald Tusk, Lengyelország miniszterelnöke is megkérdőjelezte Orbán Viktor moszkvai látogatását, Twitter-üzenetében arra utalva, hogy a pletykák nem lehetnek igazak. Az utazás hírére Charles Michel is reagált, hangsúlyozva, hogy az EU soros elnökének nincs felhatalmazása arra, hogy az Unió nevében tárgyaljon. Az utazásról szóló hírek kapcsán a miniszterelnök sajtóosztályától eddig nem érkezett válasz. Donald Tusk lengyel miniszterelnök az X-en kérdezte meg Orbán Viktort, igazak-e a moszkvai útjáról szóló hírek, de a magyar miniszterelnök egyelőre nem reagált Tusk posztjára.