Szlovákiában újjászervezik a közmédiát és tiltakozások törnek ki

Szlovákiában komoly ellenállásba ütközött az új médiatörvény, amely július 1-jén lépett életbe, és jelentős változásokat vezet be a közmédia működésében. Az ellenzéki pártok és nemzetközi szervezetek is kritizálják a törvényt, amiért úgy vélik, veszélyezteti a média függetlenségét.

Az új szabályozás értelmében megszűnik az RTVS jelenlegi formája, és helyette egy új szervezet jön létre, amelynek következtében az eddigi igazgatót, Lubosz Machajt elbocsátották. A törvény szerint a köztévének legalább három csatornát kell üzemeltetnie, erősíti a regionális híradást, és meghatározott adásidőt biztosít a külföldön élő szlovákok számára.

A közmédia új vezetőjét a közmédia tanács választja meg, amelynek kilenc tagját korábban a pozsonyi törvényhozás delegálta, azonban az új médiatörvény értelmében négy tagot a kulturális miniszter jelöl ki.

Pozsonyban több ezren tüntettek az új médiatörvény ellen, a demonstráció egyik fő szervezője a Progresszív Szlovákia (PS) volt. Zora Jaurová, a PS képviselője szerint a törvény nemcsak a köz-, hanem a magánmédiát is nyomás alá helyezi, és pártja az alkotmánybírósághoz fordult a törvény alkotmányosságának megkérdőjelezése miatt.

Nemzetközi médiaszervezetek és az Európai Unió is bírálta az új törvényt, mivel attól tartanak, hogy Szlovákia hasonló útra lép, mint Magyarország, ahol a média függetlensége csorbát szenvedett. Ivan Brada, az Európai Újságíró Szövetség szlovákiai szekciójának elnökségi tagja kifejezte aggodalmát az új törvény kapcsán.

Roman Michelko, a parlament kulturális és médiabizottságának elnöke és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselője szerint az RTVS eddig „aktivista tévéként” működött, és a szerkesztők nem voltak pártatlanok. Michelko elmondása szerint a tanácstagokat szeptember 10-én választják meg, majd kiírják a pályázatot az új igazgatói posztra, akit október közepén vagy végén választanak meg nyilvános meghallgatáson.

A médiatörvényt a hárompárti szlovák koalíció 78 tagjának szavazatával fogadta el a 150 fős pozsonyi törvényhozás.