Karacsi kánikulája halálos áldozatokat követel

Három hete tartó perzselő hőség sújtja Pakisztán legnagyobb városát, Karacsit, ahol a rendőrség csütörtöki közlése szerint már több mint ötven ember vesztette életét a kánikula következtében.

Karacsi legnagyobb kórházának szóvivője szerint csak szerdán több tucat új beteg került be az intézménybe, ami jelzi a hőhullám súlyosságát. A meteorológiai intézet adatai szerint a hőmérsékleti index, amely a páratartalom és a hőmérséklet kombinációját veszi figyelembe, szerdán elérte az 55 Celsius-fokot, ami a városban valaha mért legmagasabb érték. A helyzetet tovább rontja a légmozgás hiánya és az 55 százalékot meghaladó páratartalom.

A város legnagyobb mentőszolgálatát és több halottasházat működtető karitatív szervezet figyelmeztetése szerint a halálesetek száma magasabb lehet a hivatalosan közölt adatoknál. Pakisztán az éghajlatváltozás káros hatásaival szemben az ötödik legsebezhetőbb ország, ahol a lakosság nem csak a hőhullámokkal, hanem a szokásosnál hevesebb esőzésekkel és súlyosabb árvizekkel is meg kell küzdenie.