Árpád hídi tragédia: Három halott és négy sérült egy lopott taxi miatt

Szerda este szörnyű baleset történt az Árpád hídon, amikor egy lopott taxival szemben hajtott fel a hídra egy férfi, és frontálisan ütközött két másik autóval. A tragikus eseményben három ember életét vesztette, köztük a balesetet okozó férfi is, és négy utas megsérült, közülük kettő súlyosan.

A baleset részleteiről a rendőrség sajtótájékoztatót tartott, ahol Csécsi Soma szóvivő elmondta, hogy az eset a III. kerületi Tavasz utcából indult, ahol egy taxis nő, Ábrahám Györgyi dohányzott nyitott ajtókkal leparkolt autója mellett. Egy férfi kihasználta a taxis figyelmetlenségét, bepattant a kocsiba, és rövid dulakodás alakult ki közöttük. Györgyi elmondása szerint a férfi agresszíven lökte félre, gyomron ütötte, majd a kezére rácsapta a kocsiajtót és próbálta elkaszálni a lábát. A nő próbálta nyitva tartani az ajtót, de a férfi erősebb volt nála, sikerült becsuknia azt és elhajtott. A rendőrség szerint a gázoló a lopott taxival hajtott fel az Árpád hídra, ahol először egy szürke Hyundaijal ütközött, de ebben az incidensben csak anyagi kár keletkezett. Ezután összeütközött egy Suzuki Ignissal és egy Skoda kombi taxival. Az ütközés következtében a Toyota Camry taxi sofőrje, valamint a Suzukiban utazó 34 éves férfi vezető és a 32 éves női utas vesztették életüket.

A baleset előzménye, hogy a taxisofőr mellett dohányzó férfi beszállt a taxiba, majd dulakodás után elhajtott vele. A rendőrség a következő reggel elfogta a 43 éves férfit, aki a balesetet okozta. A férfi korábban egy kisebb balesetet is okozott, amikor egy szürke Hyundaijal ütközött, de ebben az incidensben csak anyagi kár keletkezett, senki nem sérült meg. Drogtesztje pozitív lett, de őt elengedték, miután beismerte a bűncselekményt, formális panasz vagy nyilatkozat nélkül.

Ez az eset nem az első tragikus baleset a hídon; egy évvel ezelőtt egy módosított Mercedes AMG gázolt el egy kerékpárost. Annak a sofőrjét ritkán tartóztatják le, és vádemelés hiányában most szabadon mozoghat Budapesten. Az aktuális eset kapcsán a gázoló szabadon mozoghat a városban, noha korábban halálos balesetet okozott a hídon. A Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást indított az ügyben és szakértők bevonásával vizsgálja, hogy a férfi szervezetében volt-e tiltott vagy kábító hatású szer illetve milyen sebességgel haladt.

Csécsi Soma arról is beszámolt, hogy szerdán kora reggel már kihívták a rendőröket ugyanarra a férfira: 5 óra 10 perckor kaptak bejelentést arról, hogy zavartan viselkedik a III. kerületben. "A rendőrök átvizsgálták nyugágyát és kábítószergyanús anyagot találtak nála, ezért előállították őt a kerületi kapitányságra" - mondta Csécsi Soma. Az ott elvégzett gyorsteszt kimutatta, hogy kábítószert fogyasztott; emiatt gyanúsítottként hallgatták ki csekély mennyiségre elkövetett kábítószer birtoklása vétsége miatt. Bár elismerte tettét, vallomást nem tett. Tekintettel arra, hogy ekkor az őrizetbe vétel feltételei nem álltak fenn, szabadon bocsátották.

A baleset egyik áldozata, a Suzuki Ignis sofőrje, B. Ervin, a Schadl-ügy egyik tanúja volt, aki egy héttel korábban még tanúként szerepelt Schadl György és Völner Pál korrupciós perében. A HVG információi szerint a végrehajtó-helyettesként dolgozó férfi és élettársa ült abban a Suzukiban, amivel másodjára ütközött az ámokfutásba kezdő férfi. A tragédia kapcsán felmerülő kérdések további nyomozást igényelnek, és a rendőrség továbbra is vizsgálja az eset összes körülményét.

A baleset okozójának, a 43 éves B. Rolandnak a testvére a Blikknek nyilatkozva elmondta, hogy a férfi szerethető ember volt, aki szerette a családját és segített, ahol tudott. A férfi egyedül élt, gyakran váltott munkahelyet és dolgozott külföldön is, jelenleg egy vidéki településen élt és vendéglátósként dolgozott. A balesetet követően készült fedélzeti kamerás felvétel szerint a tragédiát okozó férfi kifejezetten gyorsan hajtott, és a baleset után 25 másodperccel már egy mentőautó is a helyszínen volt.

Ábrahám Györgyi, aki 18 éve dolgozik taxisofőrként és kizárólag este, éjszaka vállal fuvarokat, a Blikknek elmondta, hogy a támadó "rémisztően zavaros" tekintettel rendelkezett és "züllött alaknak" tűnt. Györgyi, aki egyedül él egy Pest megyei településen, és állatmentéssel is foglalkozik, most veszélybe került a megélhetése, mivel a kocsija teljesen tönkrement. Aki támogatná a nehéz helyzetben lévő asszonyt, a számlaszámára utalva megteheti: 11773425-70924332.