Zelenszkij elutasította Orbán tűzszüneti javaslatát, Putyin szerint nem lesz tűzszünet tárgyalások nélkül

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem fogadta el Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Az ukrán vezető kijelentette, hogy országa nem hajlandó kompromisszumra a függetlenségét és szabadságát illetően. Zelenszkijék nem fogadták kitörő örömmel Orbán Viktor „béketervét”, viszont nem is utasították el kategorikusan, de szerintük fontos lenne mielőbb tető alá hozni a második békecsúcsot.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke Kijevbe látogatott, ahol tárgyalásokat folytatott Zelenszkij elnökkel. A megbeszélések során a magyar kormányfő egy határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte az ukrán elnöktől, de a javaslat részleteit nem hozták nyilvánosságra. Orbán a béke kérdésének fontosságát hangsúlyozta Európa számára, és arra kérte Zelenszkijt, hogy egy gyors tűzszünettel felgyorsítsák a béketárgyalásokat.

Az Európai Tanácsnak tervezett jelentésről is szó esett, amely alapján az európai döntéshozók lépéseket tehetnek. Azonban Zelenszkij elnök és kabinetje nem mutatott nyitottságot Orbán javaslatára. Ihor Zsovka, Zelenszkij kabinetfőnökének helyettese szerint az ukrán elnök meghallgatta a magyar miniszterelnököt, de elutasította annak meglátásait.

Andrij Jermak, az ukrán kabinetfőnök is megerősítette Ukrajna álláspontját, amely szerint nem hajlandók kompromisszumra a függetlenség, szabadság, területi integritás, szuverenitás és demokrácia tekintetében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy kizárt, hogy tűzszünetet kössenek Ukrajnával, és csak olyan megállapodást fogadna el, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Putyin szerint minden tűzszüneti megállapodást csak arra használna Ukrajna, hogy újrafegyverezze haderejét, mozgósítson és felkészüljön egy újabb támadásra, ezért nem fognak Kijevvel tűzszünetet kötni. Oroszország csak olyan megállapodást fogad el, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet.

Putyin arról is beszélt, hogy felvették a kapcsolatot az Afganisztánt uraló tálibokkal, elsősorban a terrorizmus elleni harc érdekében, és nekiállnak a kis- és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták gyártásának is. Az orosz elnök Kazahsztánban, Asztanában beszélt, a Sanghaji Együttműködés Rendszerének konferenciáján.

Putyin hangsúlyozta, hogy Moszkva mindig nyitott volt a tárgyalásokra, de a tűzszünetet lehetetlennek tartja a béketárgyalások megkezdéséig. Az orosz elnök szerint rá kell venni Ukrajnát, hogy beleegyezzen olyan lépésekbe, amelyek visszafordíthatatlanok és elfogadhatóak Oroszország számára. A közvetítők segítségével történő konfliktus lezárását valószínűtlennek tartja, mivel kétséges, hogy egy közvetítő felhatalmazást kapna a végső dokumentumok aláírására.

Putyin új békejavaslatokat is tett, amelyek a Krím félsziget, valamint a Donyecki, a Luhanszki, a Herszoni és a Zaporizzsjai területek státuszának orosz régióként való elismerését, Ukrajna el nem kötelezett és atomfegyvermentes státuszának megszilárdítását, demilitarizálását és nácimentesítését, valamint az oroszellenes szankciók feloldását irányozzák elő. Az orosz elnök szerint nem a konfliktus befagyasztásáról, hanem annak teljes beszüntetéséről van szó.

Putyin figyelmeztetett, hogy ha a helyzet az érintkezési vonalon továbbra sem Kijev javára fog változni, akkor Oroszország feltételei is mások lehetnek. Az is kiderült, hogy az orosz elnök akár Orbán Viktorral is találkozhat hamarosan, és ha így lesz, akkor valószínűleg vele is szót ejtenek a tűzszünet, béketárgyalások kérdéséről.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke figyelmeztette Orbán Viktort a moszkvai útja előtt, hogy az EU soros elnökségének nincs mandátuma arra, hogy az EU nevében kapcsolatot létesítsen Oroszországgal. Michel szerint az EU álláspontja világos: Oroszország az agresszor, Ukrajna az áldozat, és Ukrajnáról semmilyen megbeszélés nem történhet Ukrajna nélkül. Amennyiben Orbán az EU soros elnökséget ellátó kormányfőként az EU nevében kívánt volna tárgyalni Putyinnal, Michel kijelentette, hogy ezt a magyar miniszterelnök nem teheti meg. Az EU tagállamai abban állapodtak meg, hogy Ukrajnát addig támogatják, amíg szükséges, és a békéről csak kizárólag Kijev akarata szerint lehet tárgyalni.

Sajtóértesülések szerint Orbán Viktor hamarosan Moszkvába fog menni, ahol várhatóan találkozik majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. A magyar vezető a héten tett meglepetés-látogatást Kijevben, ahol tűzszüneti javaslatot tett Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, amit az ukrán vezető elutasított. Az Orbán Viktor moszkvai útjáról szóló híreket a magyar kormány még nem erősítette meg.