Zelenszkij-interjú kapcsán cáfolat érkezett, de a béke tárgyalásokra nyitott

Volodimir Zelenszkij szóvivője határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Tucker Carlson interjút készített volna az ukrán elnökkel. A Sky News beszámolója szerint a szóvivő szerint az elnöknek más a menetrendje, és Carlson nem szerepel a naptárban.

Tucker Carlson, aki nemrégiben Vlagyimir Putyinnal készített interjút, az X-en közzétett bejegyzésében állította, hogy "megszerezte a Zelenszkij-interjút". Carlson szerint már két éve próbálkoznak, és különösen nagy intenzitással törekedtek rá a Putyin-interjú után.

Szerhij Nyenyikforov, Zelenszkij sajtótitkára gyorsan reagált, hangsúlyozva, hogy az állítás nem felel meg a valóságnak. Nyenyikforov szerint Carlsonnak alaposabban kellene ellenőriznie forrásait, különösen azokat, amelyek az FSZB-től származnak.

A februári Putyin-interjú után az orosz elnök panaszkodott, hogy nem kapott "teljes elégtételt", mivel úgy érezte, hogy Carlson nem kérdőjelezte meg őt kellően az interjú során. Ez az eset ritka egyetértést mutat az orosz elnök és a nyugati sajtó között, mivel Carlsont az Egyesült Államokban is gyakran bírálják oroszpártisága és összeesküvés-elméletei miatt.

Friss fejlemények szerint mind Vlagyimir Putyin, mind Volodimir Zelenszkij nyitottak a tárgyalásokra a háború lezárását illetően. Putyin kijelentette, hogy a korábbi, Törökország közvetítésével kötött egyezmények alapul szolgálhatnak egy új megállapodásnak, és köszönetet mondott Recep Tayyip Erdogan török elnöknek a béketárgyalások megszervezéséért. Zelenszkij pedig bejelentette, hogy Ukrajna kész tárgyalni Oroszországgal, és egy új békekonferenciát szeretnének szervezni, amelynek keretében egy olyan tervről tárgyalnának, amely véget vet a háborúnak. Az ukrán elnök reményét fejezte ki, hogy Kína és az Egyesült Államok is nyomást gyakorol majd Oroszországra a megfelelő dialógus érdekében.

A Bloomberg TV-nek adott interjújában Zelenszkij kifejtette, hogy a következő békecsúcson Oroszország képviselőinek is részt kell venniük, de csak akkor, ha van egy pontos tervük a háború lezárására, és több ország is támogassa azt. Az ukrán elnök részletesen beszélt a háború jelenlegi állásáról és a lezárási lehetőségeiről, kiemelve, hogy részben azért nem tudtak sikereket elérni az oroszokkal szemben, mert nem kapták meg időben a korábban nekik ígért nyugati fegyvereket.

Zelenszkij reagált arra is, hogy Donald Trump a legutóbbi elnökjelölti tévévitában megismételte azt az ígéretét, hogy elnökként elintézné az orosz-ukrán háború lezárását. Az ukrán elnök kifejezte, hogy szívesen megismerné Trump béketervét, és szeretné tudni, ha felmerül, hogy elveszíthetik Ukrajna önállóságát, vagy az ukrán államiságot.

Putyin szerint tűzszünetet nem lehet hirdetni a béketárgyalások megkezdéséig. Ukrajnának olyan lépéseket kell tennie, amelyek visszafordíthatatlanok és elfogadhatók Oroszország számára. A tűzszünetet csak a megállapodások elérése után tartja lehetségesnek. Az orosz elnök kevéssé valószínűnek tartja, hogy a konfliktusnak pusztán közvetítők segítségével véget lehetne vetni, de üdvözli a közvetítést. Putyin elvileg lehetségesnek, de értelmetlennek nevezte, hogy Moszkva az ukrán parlamenthez forduljon a rendezési tárgyalások ügyében, miután Zelenszkij ötéves elnöki mandátuma kifutott.

Az orosz-amerikai kapcsolatokról szólva, Putyin lehetetlennek nevezte az Egyesült Államokkal való konstruktív párbeszéd kialakítását az amerikai elnökválasztás előtt. A hadászati stabilitásról szóló tárgyalásokhoz az Egyesült Államok részéről jóakarat szükséges, Washington pedig egyszer hajlandó párbeszédet folytatni, másszor pedig nem.

Zelenszkij szerint az Egyesült Államok és Kína közvetíthetne Ukrajna és Oroszország között, és rá tudná kényszeríteni Oroszországot, hogy megállítsa Putyint. A következő békecsúcs szervezésével kapcsolatban Zelenszkij megjegyezte: „Ha a következő békecsúcs az általunk kitalált tervet követi, és a második csúcstalálkozón megvan a terv az összes elemmel és a háború befejezésének tervével, ahogy mi látjuk, és ha a világ több országa… [a mi oldalunkon áll]. Ha ez a terv készen áll, akkor megszervezzük a második békecsúcsot, és ott az orosz képviselőknek jelen kell lenniük. Kiknek? Majd meglátjuk. Nem vagyok benne biztos [hogy Putyinnak]. Szerintem ő fél elhagyni Oroszországot”.