Az orosz hadsereg nyári területszerzésének mértéke, a kéksapkás parancsnok letartóztatása, a Limani bombatámadás és az ukrán katonák stresszkezelése egy ábrán és hírekben

Oroszország 2024 júniusában csupán 50 négyzetkilométernyi területet tudott meghódítani Ukrajnában, ami az ország területének mindössze 0,01%-át jelenti – mutatja a War Mapper elemzése.

A War Mapper, amely a háború kezdete óta készít térképeket a harctéri fotók és videók alapján, minden hónapban közzétesz egy grafikont, amelyen az adott hónap nettó területszerzése látható. Ez azt jelenti, hogy ha például Oroszország egy hónapban 100 négyzetkilométert foglal el, és Ukrajna 50-et visszafoglal, akkor az oroszok nettó területszerzése 50 négyzetkilométerre korlátozódik.

A War Mapper adatai szerint Oroszország jelenleg Ukrajna 17,57%-át tartja megszállva, beleértve a Krímet és a 2022 előtt elfoglalt donyecki és luhanszki területeket is. Ez a júniusi 50 négyzetkilométeres területszerzés eredményeként következett be, amely a nyolcadik egymást követő hónap volt, amikor Oroszország területet szerzett.

Annak ellenére, hogy a területszerzés mértéke nem tekinthető jelentősnek, két aggasztó tendenciára hívja fel a figyelmet a War Mapper:

  • Oroszország már nyolc hónapja folyamatosan területet szerzett minden hónapban,
  • és mindez az amerikai fegyverszállítmányok újjáéledése ellenére sem változott.

Az orosz hadsereg tevékenységét tovább súlyosbítja a Liman térségében végrehajtott támadás, ahol a FAB-3000-es légibombát vetettek be egy ukrán támaszpont ellen. A FAB-3000, amelyet a hatalmas rombolóereje miatt "cárbomba" néven is emlegetnek, egy nehéz légibomba, amely jelentős pusztítást okozott. Az orosz légierő által célba vett épület összedőlt, és a környező épületek talapzata is megrepedt. A támadás következtében állítólag legalább hatvan ukrán katona vesztette életét. Az első siklóbombává átszerelt FAB-3000-esek az elmúlt hetekben érkeztek meg az ukrán frontra, ami további aggodalomra ad okot a konfliktus további eszkalációját illetően.

Az orosz hadsereg tevékenységét tovább súlyosbítja az úgynevezett "húsdaráló" taktika, amely során az orosz katonák hullámai támadják az ukrán védelmi állásokat, néha akár egy tucatszor egy nap. Ez a taktika elképesztően magas orosz veszteségekhez vezetett, májusban és júniusban naponta mintegy 1200 orosz katona halt meg vagy sebesült meg. Az oroszok a támadásokban részt vevők egy részét korábbi börtöntöltelékek közül toborozzák, és egyszeri, néha több ezer dolláros kifizetésekkel is képesek toborozni.

A háború pszichológiai hatásainak kezelésére Ukrajnában a napokban lépett hatályba egy törvény, amely legalizálja az orvosi célú marihuána használatot. A döntéssel elsősorban a katonák közérzetét kívánják javítani, az általuk elszenvedett poszttraumás stressz szindróma (PTSD) kezelése során. A Drogkutató Intézet igazgatója, Haller József szerint azonban a marihuána nem csökkenti, hanem súlyosbíthatja a depressziót, és a kannabisz fogyasztás elhagyását követő 4-5 év múlva csökken az ugyancsak évek alatt kialakult depresszió. Haller József hozzátette, hogy a harcoló alakulatok katonái által szedett pszicho-stimulánsok, mint például az amfetamin alapú szerek, hagyományosan használt teljesítményfokozók, amelyek elűzik a fáradságot és mozgósítják a szervezet energiatartalékait. Az orosz-ukrán háború borzalmait látva és átélve a fronton harcoló katonák itt is alkohollal és különböző drogokkal próbálják szorongásaikat enyhíteni. Az orosz hadseregben a kábítószerrel összefüggő esetek száma folyamatosan emelkedik, elsősorban olyan szintetikus amfetaminoknak köszönhetően, mint a mefedron.