Brazília megtiltotta a Metának az AI képzését felhasználói bejegyzésekkel

Az Európai Uniót követően Brazília is korlátozta a Meta cég lehetőségeit, megtiltva, hogy a brazil Instagram- és Facebook-felhasználók bejegyzéseit felhasználja mesterséges intelligenciájának fejlesztésére.

A BBC beszámolója szerint Brazília nemzeti adatvédelmi ügynöksége (ANPD) azonnali hatállyal felfüggesztette a Meta adatvédelmi szabályzatát, amely lehetővé tette volna a vállalat számára, hogy generatív mesterségesintelligencia-modelleket, mint például chatbotokat, képezzék a felhasználók bejegyzései alapján. A döntés néhány héttel követi az ír adatvédelmi hatóság kritikáját, amely után a Meta átmenetileg felhagyott az uniós állampolgárok adatainak használatával az AI képzés során.

A Meta szóvivője csalódottságát fejezte ki a döntés kapcsán, állítva, hogy a vállalat adatvédelmi irányelvei összhangban állnak a helyi szabályozással. Brazíliában a Meta 102 millió Facebook- és 113 millió Instagram-felhasználóval rendelkezik, ami jelentős piacot jelent a cég számára. A vállalatnak öt munkanap áll rendelkezésére a szabályzat módosítására, különben napi 50 000 real (körülbelül 3,3 millió forint) pénzbüntetést kockáztat.

A helyi jogvédő szervezetek pozitívan fogadták az ANPD intézkedését, különösen mivel a Meta a 18 éven aluliak bejegyzéseit is felhasználta volna az MI képzésére, míg Európában csak a 18 éven felüliek adatait használhatta volna fel.

Az iparági szakemberek szerint a mesterséges intelligencia fejlesztése során felmerülő adatminőségi problémák miatt 2026-ra elfogyhatnak a minőségi adatkészletek, mint például a tudományos és szépirodalmi művek, valamint a minőségi újságcikkek. Az átlagos felhasználók által generált adatok gyakran alacsony minőségűek, ami korlátozza a mesterséges intelligencia fejlesztésének lehetőségeit. Az OpenAI már korábban is utalt arra, hogy az MI fejlesztése során adatlopásra lehet szükség.