Izraeli légicsapás végzett a Hezbollah egyik magas rangú parancsnokával

Mohammed Nimah Nasser, a Hezbollah magas rangú tisztje, egy izraeli rakétatámadás áldozata lett Libanon déli részén. Ez a támadás a második eset egy hónapon belül, amikor a libanoni terrorszervezet egy fontos tisztjét veszíti el.

A BBC jelentése szerint Nasser halála újabb fejezetet nyit a Hezbollah és Izrael kilenc hónapja tartó ellenségeskedésében, amely során mindkét fél rakétatámadásokat hajtott végre a másik ellen. A Hezbollah szerint válaszul 100 rakétát lőttek ki izraeli katonai célpontokra, de jelenleg nincs információ arról, hogy Izraelben bárki megsérült volna. A Hezbollah azt állítja, hogy az eddigi egyik legnagyobb rakétatámadása során 200 rakétát lőtt ki Izraelre, és egy „drónszázad” segítségével 10 izraeli katonai objektumot támadtak meg.

A Hezbollah és Izrael közötti feszültség tovább fokozódott Taleb Sami Abdullah, egy másik Hezbollah-parancsnok halála után, amikor a terrorszervezet 200 rakétát indított Izrael felé. Az ENSZ és az Egyesült Államok a békekötés mellett érveltek, hogy megakadályozzák egy újabb háború kirobbanását a térségben, amelybe Irán és más muszlim országok is bevonódhatnak.

A Hezbollah támogatja a Hamászt az izraeli–palesztin konfliktusban. 2023 október hetedike óta több mint 400 ember vesztette életét Libanonban, többségük Hezbollah harcosok, míg Izraelben a harcokban 25 fő, főként katonák haltak meg. Emellett több tízezer ember kényszerült elhagyni otthonát a libanoni határ mentén. Az ENSZ humanitárius szervezete szerint a Gázai övezet lakosságának 90%-a, körülbelül 1,9 millió ember, legalább egyszer kényszerült arra az októberben kitört háború kezdete óta, hogy elhagyja az otthonát, ami jelentős növekedést mutat a korábban becsült 1,7 millióhoz képest.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök összehívta a biztonsági kabinet ülését, hogy megvitassák a Hamász javaslatait egy lehetséges tűzszüneti és túszokra vonatkozó alkuról. A kabinet ülése előtt Netanjahu a tanácsadóival konzultál. Netanjahu múlt héten egy izraeli csatornának adott interjúban arról beszélt, hogy kész „részalkut”, ideiglenes tűzszünetet kötni a Hamásszal az izraeli túszok szabadon engedéséért, a Hamász elleni háború intenzív szakasza pedig hamarosan véget érhet Gázában. Az izraeli miniszterelnök leszögezte: ez nem jelenti azt, hogy a háború véget ér - ez lehetővé tenné az izraeli hadseregnek, hogy a libanoni határra és az Irán által támogatott fegyveres csoportokra összpontosítsák az erőiket.

Egyre nagyobb a gázai közvélemény ellenérzése a Hamásszal szemben, a gázai háború aláássa a terrorszervezet támogatottságát. A Hamász elleni nyílt kritika egyre gyakoribb Gázában, mind az utcán, mind az interneten. A lakosok a BBC-nek elmondták, hogy a piacokon gyakoriak a Hamász vezetése elleni szitkozódások, és hogy egyesek még a Hamász gázai vezetőjéről, Jahja Szinvarról is elnevezték állataikat. A Hamász egyik magas rangú kormányalkalmazottja szerint a terrortámadás egy „őrült, kiszámíthatatlan ugrás volt az ismeretlenbe”, és bírálta a vezetést a hazai front elhanyagolásáért. A Hamász ellenzéke már jóval a háború előtt is létezett, bár a megtorlástól való félelem miatt ez nagyrészt rejtve maradt. A legutóbbi palesztin választásokon a gázaiak többsége még a Hamászra szavazott, de a jelenlegi helyzetben a támogatottság változását nehéz felmérni. A kétségbeesés és a háború erodálja a társadalmi struktúrákat Gázában, és a Hamász kontrollja már nem olyan, mint amilyen volt. Azok körében lett mindennapos a rendszerkritika, akik közvetlenül érzik a háború borzalmait; Gáza határain kívül viszont kényelmes, légkondicionált otthonaikban ülve támogatják a háborút azok, akik nem veszítették el gyermeküket, lakásukat – mondja Amin Abed politikai aktivista, akit még a harcok előtt többször is letartóztattak ellenvéleménye miatt.

Izrael miniszterelnöke többször megfogadta, hogy addig folytatja a háborút, amíg a Hamász katonai és kormányzati képességeit meg nem semmisítik. Egyes segélyszervezetek arról is beszámoltak, hogy a Hamász helyi tisztviselői rendszeresen ellenőrzik tevékenységüket, és gyakran keringenek olyan videók, amelyeken a Hamász nem hivatalos biztonsági erői lövöldöznek és verik azokat, akiket fosztogatáson kapnak.

A gázai vezetők bírálatától való félelem talán csökkent, de nem szűnt meg, így az egyéni tanúvallomásokon túl továbbra is nehéz pontosan felmérni, hogy a csoport támogatottsága mennyire változik. Az Izrael és a Hamász közötti harc okozta pusztításból egy új háború bontakozik ki: a közvélemény ellenőrzéséért folytatott harc a Gázai övezetben.

A Gázai övezetben a harcok tovább folytak a Gázai övezet északi, középső és déli részén, miközben az izraeli hadsereg szóvivője szerint az izraeli erők folytatták a terrorista infrastruktúra megsemmisítését. A gázai halálos áldozatok száma megközelíti a 38 ezret, és a lakosok helyzete napról napra romlik, ami egyre nagyobb nemzetközi nyomást helyez mind Izraelre, mind a Hamászra, hogy tűzszünetet kössenek. Hétfő este Tel-Avivban ezrek vettek részt egy békenaggyűlésen, amely a háború befejezésére, az elraboltak szabadon engedésére és békekötésre szólított fel.