Karácsony Gergely ígérete a traffipaxokról: Egy év után csak egy működik

Egy évvel ezelőtt történt tragikus baleset után, ahol egy kerékpáros életét vesztette az Árpád hídon, Karácsony Gergely főpolgármester 45 sebességmérő kamera telepítését ígérte Budapestre, de az RTL Híradó riportja szerint csak egyetlen egy működik jelenleg.

Egy ámokfutó sofőr egy évvel ezelőtt elütött egy szabályosan közlekedő kerékpárost az Árpád hídon, aki egy 700 lóerősre tuningolt Mercedes-szel letarolta a szalagkorlátot és a kórházban belehalt a sérüléseibe. A történtek után Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy 45 új sebességmérő kamera lesz Budapest útjain. Akkor úgy fogalmazott Karácsony, hogy tudják, melyek azok a pontok, ahol közlekedésbiztonsági szempontból indokolt és létezik az az optikai hálózati rendszer, tehát az infrastruktúra, hogy ezeket a kamerákat gyorsan be lehessen üzemelni.

Azonban a nagyszabású tervek nem valósultak meg a várt mértékben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság információi alapján csak a II. kerületben működnek traffipaxok, és a III. kerületben már ezen a nyáron két helyen is elindul az állandó sebességmérés, a kerület által biztosított kamerákkal.

Kiss Ambrus, a főpolgármester-helyettes, az RTL-nek tisztázta a helyzetet, jelezve, hogy a korábban beharangozott 45 kamera helyett valójában 45 sávot fognak figyelni a kamerák a városban. Az ígért kamerák közül egy év elteltével csupán egyetlen egy működik, amely a Váci úton található, és a többi kamera csak az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tesztelése után mérheti hivatalosan az autók sebességét.

A Blikk is megírta korábban, hogy a sofőrt természetesen letartóztatták, ám már tavaly októberben szabadult a börtönből, és bűnügyi felügyeletbe került nyomkövetővel a lábán. Azóta ezen is enyhített a bíróság. A férfival szemben már csak annyi kényszerintézkedés van érvényben, hogy nem hagyhatja el Budapest közigazgatási határát, vagyis szabadon mozoghat a fővárosban, még ha a nyomkövetőt továbbra is viselnie kell.

7 kamera 60 millió forintból

A II. kerületben eddig 7 kamerát vásároltak 60 millió forintból. A rendőrséggel együtt próbaméréseket is végeztek, hogy lássák, hol mennek rendszeresen gyorsabban az autósok a megengedettnél. "Volt, ahol 156, volt ahol 160 kilométer/órás sebességgel száguldoztak, ezek gyakorlatilag megszűntek. Azt is tudni kell, hogy ebben az időszakban az áthaladó autók 15 százaléka lépte túl érdemben a megengedett sebességet. Ez a szám most visszaszorult egy százalékra" – vélekedett a híradónak a II. kerület polgármestere, Őrsi Gergely.

A főpolgármester által egy éve bejelentett kamerákról közben kiderült, hogy az eredetileg beharangozottnál jóval kevesebb lesz belőlük. Jelenleg viszont csak egy működik élesben, a Váci úton. A többi a főpolgármester-helyettes állítása szerint csak az ORFK tesztelése után mérheti hivatalosan a járművek sebességét. Ezzel kapcsolatosan a rendőrség a híradó érdeklődésére kedden annyit reagált: "A beruházó Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága a mai napon küldte el a fejlesztés jelenlegi állapotáról szóló tájékoztató levelét a rendőrségre.".