Ismét beüt a kánikula, csaknem 40 fokos hőség jöhet a hétvégén

Pénteken még friss reggelre ébredhetünk, de a hétvégén akár a 40 fokos hőség is beköszönthet az Alföldön. Pénteken a minimum hőmérsékletek 10 és 17 fok között alakulnak, délutánra azonban 26 és 31 fok közé melegszik a levegő. A sok napsütést nappali gomolyfelhő-képződés zavarhatja meg, de csapadék nem várható. A nyugati szelet az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön erős lökések is kísérhetik.

Az Időkép előrejelzése szerint a Dunántúlon élénk, déli-délnyugati szelet, a Dunától keletre pedig nyugatias szelet várható, sokfelé erős lökésekkel. Reggelente a levegő sokfelé felfrissül, a minimumok általában 10 és 17 fok között alakulnak, délutánra pedig 26 és 31 fok közé melegszik a levegő. A hétvégére déliesre fordul a szél, meleg, száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe, így szombaton a hőmérséklet 30–35 fok között tetőzhet, vasárnap pedig az Alföldön közelíthet a 40 fokhoz.

Erre kell még vigyázni pénteken

Az előrejelzések szerint pénteken nagy lesz a napszúrás veszélye, különösen 10 és 16 óra között, amikor nagyon erős, helyenként extrém erős UV-sugárzásra számíthatunk. Ajánlott a bőr megfelelő védelméről gondoskodni a szabadban.

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint pénteken időjárási front nem lesz felettünk, de a melegfrontra érzékenyek különféle tüneteket tapasztalhatnak. Migrén, fejfájás, keringési problémák, szédülés, rosszullét, fáradékonyság, dekoncentráltság és bágyadtság jelentkezhet, valamint alvásproblémák miatt kialvatlanság is előfordulhat. A szelesebb tájakon élők körében a fejfájásos panaszok, ingerlékenység és nyugtalanság is fokozódhat.

Szombaton is sokat süt majd a nap, bár időnként vastagabb fátyolfelhők is megjelenhetnek az égen, viszont csapadék sehol sem várható. Sokfelé élénk, erős, északnyugaton néhol viharos lesz a déli-délnyugati szél. Vasárnap folytatódik a túlnyomóan napos idő, de délután, este nyugaton, északnyugaton és északon elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar kialakulhat. Többfelé élénk lesz a déli-délnyugati szél. A hőmérséklet tovább emelkedik, 32-37 fokra számíthatunk a legmelegebb órákban.

Hétfőn és kedden napos-gomolyfelhős időben lesz részünk, de csak helyenként alakulhat ki átmeneti jelleggel zápor, zivatar. Több tájegységünkön is élénk lehet a légmozgás. Hétfőn 30 és 38, kedden 32 és 38 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet.

Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért látogasson el a következő weboldalra: https://index.hu/idojaras.