Újraszámolják a fővárosi szavazatokat

A Kúria döntése értelmében újra kell számolni a budapesti főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazatot.

A Kúria vasárnap délután hozta nyilvánosságra határozatát, amely szerint a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) kell átvizsgálnia és újraszámolnia a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazatot, majd ennek alapján megállapítani a választás eredményét. A Kúria határozata szerint az újraszámolás után fogják megállapítani, ki lesz Budapest főpolgármestere.

A Kúria végzése ellen további jogorvoslatnak nincs helye. Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester Facebook-oldalán reagált a döntésre, kritizálva azt, hogy a Kúria bírái nem maguk végezték el a szavazatok újraszámolását, hanem a feladatot a Nemzeti Választási Bizottságnak adták át. Karácsony szerint az NVB-nek hat nap áll rendelkezésére, hogy a korábban egy nap alatt átnézett mennyiség harminckétszeresét, összesen 782 ezer érvényes szavazatot számolja meg újra.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy az újraszámolás során erős garanciákra van szükség, és nem fordulhat elő, hogy ellenzéki választási bizottsági tagok jelenléte nélkül bontsák fel a lezárt urnákat vagy tárolódobozokat, illetve hogy kontroll nélkül szállítsák a szavazólapokat a városban. Karácsony szerint az elfogadható módszer az lenne, ha a Nemzeti Választási Bizottság tagjai mennének ki a kerületi választási irodákban őrzött urnákhoz, ahol a választott és delegált tagok a köztisztviselők segítségével, a sajtó nyilvánossága előtt maguk bontják fel az urnákat és kötegeket és végzik el az újraszámlálást.

„A választási irodák tagjai a törvény szerint közreműködhetnek az újraszámolásban, de magát az újraszámlálást a minden parlamenti párt részvételével működő választási bizottságnak kell végeznie. Minden más megoldást választási csalási kísérletként fogok értelmezni” – zárta posztját Karácsony Gergely. A politikus tart a káosztól és politikailag motivált eljárástól, és csak a választási törvény adta garanciák betartásával, valamint az általa leírt jogi feltételek mellett tartja jogszerűnek az újraszámlálást.

A Kúria döntését az Alkotmánybíróság utasítása előzte meg, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az érvénytelen szavazatok egy része az újraszámolás során érvényesnek bizonyult, akkor az érvényesnek minősítettek között is lehetnek érvénytelenek, és szerintük Vitézy Dávid tisztességes eljáráshoz fűződő joga sérült. A Kúria a honlapján hozta nyilvánosságra a döntését, hogy "a Nemzeti Választási Bizottság eredeti határozatát részben megváltoztatja, elrendeli a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat Nemzeti Választási Bizottság általi átvizsgálását, valamint újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását, ezt meghaladóan a határozatot helybenhagyja.".

A döntés elvi tartalmáról szóló részben az is szerepel még a határozatban, hogy a bírósági felülvizsgálati kérelemben kétség szintjén megfogalmazott felvetések nem adnak alapot a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítésére és a választás megismétlésének elrendelésére. Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért.

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt pozitívan reagált a Kúria döntésére, amiben a testület a főpolgármester-választás szavazatainak teljes újraszámlálása mellett döntött. Vitézy szerint jó lett volna, ha a teljes újraszámláláshoz nem kellett volna „ennyi jogorvoslati lépcső és ennyi idő”. Vitézy hozzátette, természetes, hogy a Kúria döntése indulatokat szül, de szerinte indokolt az újraszámlálás. „A szavazólapokat a választás óta a kerületi polgármesteri hivatalok részeként működő helyi választási irodák őrzik. Bízom benne, hogy mindenhol a törvényes garanciáknak megfelelően őrzik a szavazatokat, és az újraszámlálás megkezdéséig senkit nem engednek hozzáférni. Kérem, a köztisztviselők mellett a pártok delegáltjai is legyenek jelen az urnák felnyitásakor, és éljenek az ellenőrzés törvényes lehetőségével” – írta posztjában Vitézy. Türelemmel várja az újraszámlálás lebonyolítását és eredményét, és reméli, hogy senkit nem engednek az urnákhoz az újranyitásig.

A választási eljárások integritását érintő kérdések nem csak a fővárosi, hanem a helyi szinten is felmerültek. Július 7-én megismételték a polgármester-választást Nagytarcsa 4-es szavazókörében, ahol a függetlenként induló Barna Ervin nyert, nagyobb különbséggel, mint korábban. Az újraszámolásra azért volt szükség, mert gyanús körülmények között letört az egyik szavazóurna lezárását biztosító fül, ami a Kúria szerint is furcsaságokra utalt.