Izrael újabb 5300 ciszjordániai telepeslakás felépítését hagyta jóvá

Az izraeli hatóságok jóváhagyták újabb 5300 ciszjordániai telepeslakás felépítését, valamint több mint ötszáz már felépült lakás értékesítését, és 12,7 négyzetkilométernyi terület kisajátítását is elrendelték, ami nemzetközi törvények szerint jogellenes.

Az izraeli építési hatóságok szerdán és csütörtökön hozták meg a döntést a lakások felépítéséről és értékesítéséről. Becalel Szmotrics pénzügyminiszter, aki egyben a védelmi minisztériumon belül Ciszjordániáért felelős miniszter is, a Makor Rison című jobboldali újság hírportáljának nyilatkozva kifejtette, hogy a telepek építésével és fejlesztésével megakadályozzák a palesztin állam létrejöttét.

Szmotrics hivatalba lépése óta eltelt időszakban, mintegy másfél év alatt, összesen 21 700 lakás felhúzását és körülbelül 2600 lakás eladását engedélyezték, ami jelentős növekedést mutat a korábbi három évhez képest, amikor kevesebb mint 20 000 lakás építését tették lehetővé.

A miniszter szerint ez az intézkedés egy nagyszabású művelet része, amelynek célja a palesztin állam létrehozásának terveinek meghiúsítása. Szmotrics hangsúlyozta, hogy különösen elkötelezettek a terület fejlődése mellett, és elleneznek minden olyan diskurzust, amely a terrorizmust támogató palesztin állam létrejöttét szorgalmazza.

A Békét Most nevű izraeli szervezet szerint az izraeli hatóságok által jóváhagyott területkisajátítás mértéke példátlan az 1993-as oslói egyezmények óta, és a 12,7 négyzetkilométernyi terület elfoglalása több mint három évtizede nem fordult elő. Antony Blinken amerikai külügyminiszter márciusban úgy nyilatkozott, hogy a területkisajátítások "kontraproduktívak" a tartós béke szempontjából.

A kisajátítások lényege, hogy Izrael fokozatosan elveszi a Ciszjordániában élő palesztinok földjeit, és izraeli telepeket épít a helyére. A mostani kisajátítás olyan területeket érint, amelyek egy Ciszjordániát kettévágó izraeli folyosó létrehozásához szükségesek. Civil szervezetek szerint ha teljesen kettévágják Ciszjordániát, nehezebb lesz létrehozni Palesztina államot.

Egy másik ország területének elfoglalása, és azon települések felépítése nemzetközi jogba ütközik, a ciszjordániai izraeli telepeket ennek megfelelően sok ország illegálisnak tekinti.