Ezért nem vehették őrizetbe az Árpád-hídi ámokfutót

Jogszerűen járt el a rendőrség, amikor nem vette őrizetbe az Árpád-hídon történt baleset okozóját, miután órákkal korábban kábítószer-birtoklás miatt előállították. A szakjogász szerint ugyanakkor érdemes lenne mérlegelni ezt a gyakorlatot, mert Magyarországon jelenleg nincs józanító őrizetbevétel, míg jogosítvány nélküli vezetés esetén napokra búcsút inthetünk a szabadságunknak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint az Árpád-hídi ámokfutó sofőrrel, B. Rolanddal aznap már volt dolguk a rendőröknek. A 43 éves férfi szerda este okozott halálos balesetet, miután ellopta egy nő taxiját és a forgalommal szemben haladt, majd két balesetet is okozott, amelyek közül az utóbbi neki is végzetes lett. A másik autóban a Schadl-ügy egyik tanúja, B. Ervin és élettársa, Sz. Mónika utazott, akik szintén életüket vesztették, ráadásul éppen esküvőjükre készültek.

Szerda reggel a rendőrséghez bejelentés érkezett egy vélhetően kábítószer hatása alatt álló férfiról. A férfit előállították, és csekély mennyiségű kábítószert találtak nála, ezért eljárást indítottak vele szemben. Csécsi Soma, a BRFK szóvivője elmondta, hogy a férfi nem élt panasszal a gyanúsítással szemben, az őrizetbe vétel feltételei azonban nem álltak fent.

Dr. Borbély Zoltán közlekedési szakjogász szerint nem lehet a rendőrséget hibáztatni, amiért nem vették őrizetbe a kábítószer hatása alatt álló férfit. Az őrizetbe vétel elrendelése rendőr szakmai feladat, és nem láthatják előre, hogy órák múlva akár tragédiát is okozhat ez a személy. Ha a szökés, elrejtőzés, bizonyíték megsemmisítésének veszélye nem áll fent, a bűnismétlésre pedig nincsen konkrét adat, úgy a rendőrség nem veheti őrizetbe az illetőt.

Borbély Zoltán kiemelte, hogy jelenleg nincs olyan gyakorlat, hogy valakit józanító jelleggel őrizetbe vesznek, amíg ki nem tisztul. A szakember szerint mérlegelni kellene az őrizetbe vételi gyakorlatot, mert a reggeli kábítószer-birtoklási ügy miatt jó esetben egy eltereléssel megúszhatta volna a dolgot.

Ha a férfi túlélte volna a balesetet, akkor 5-től 15 évig terjedő börtönbüntetéssel kellene szembenéznie a kábítószer-birtoklás, a jármű erőszakos, önkényes elvétele és a halálos közúti baleset okozása miatt. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja, hogy milyen sebességgel mehetett a hídon a férfi, illetve, hogy fogyasztott-e előtte alkoholt vagy bármilyen bódító szert.

Borbély Zoltán szerint nem kell politikát vagy törvényszerűséget belevinni, amiért az Árpád-hídon ismételten egy tragédia történt. Úgy véli, egy esetlegesen bódult állapotban vezető sofőrt nem fog megállítani kamera, lámpa, vagy ha több a tábla, és az, hogy ismét az Árpád-hídon történt egy baleset, tragikus egybeesés.

Új trafipaxok jöhetnek a budapesti utakra

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán jelentette be, hogy 26 új kamera érkezik a közutak figyelésére. A főpolgármester szerint a tavalyi évben a Váci úton és a Duna Pláza mellett megrongált sebességmérő kamerák kiváltása történt meg, és az új eszközök azóta is élesben üzemelnek.

Karácsony Gergely írása szerint 26 darab modernebb sebességmérő kamera telepítésére került sor, amelyek összesen 46 sáv forgalmát képesek figyelni. A telepítés helyszíneit a rendőrséggel való folyamatos egyeztetést követően választották ki.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) megerősítette, hogy az új kamerák egyelőre a rendőrségi KAFIR tesztrendszerében működnek, és a Főváros közzétett egy képet is az Énbudapestem oldalán a helyszínekről.