Vidnyánszky Attila kritikája rapdalban

Molnár Áron és Lengyel Tamás színészek egy ironikus rapdallal fejezték ki nemtetszésüket Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója iránt, amelyet a Magyarország Kedvenc Műsora YouTube-csatornán tettek közzé.

A csütörtök délután közzétett videóban Molnár Áron, Lengyel Tamás és Rainer-Micsinyei Nóra színészek egy ironikus hangvételű rapszámot adnak elő, mely Vidnyánszkyt éles szavakkal illeti, többek közt azzal vádolva, hogy nem vállalja a felelősséget a tetteiért, és nem mondott le a Nemzeti Színház éléről a tavalyi brutális baleset után.

A videóban elhangzó szöveg szerint Vidnyánszky nem törődik a testi épséggel, csak a díszletekkel, és bár felkérést kapott a lemondásra, ő csak "egy pár emberről" mondott le. A dalban szereplő sorok szerint Vidnyánszkyt nem zavarják a kritikák, és a Nemzeti Színházban futó Déryné című darab sikerét is kiemelik. A Habeastie Boys x Marika néven kiadott dalban ironikusan méltatják Vidnyánszkyt, aki a dal szövege szerint még az Eb-t is megnyerné, ha megrendezhetné.

A videó megjelenése azt sugallja, hogy a rapdalok egyre inkább teret nyernek a magyar közéleti vitákban, mint ahogy azt korábban Puzsér Róbert és Dopeman esetében is láthattuk.

Vidnyánszky Attila körüli botrányok

Vidnyánszky Attila körül nem ez az első botrány: korábban, 2023 novemberében, a Nemzeti Színházban történt baleset után lemondott, de lemondását nem fogadták el, és a kulturális élet szereplői maradásra bírták.

Az igazgató körüli feszültség tovább nőtt, amikor nem tudtak új tagot választani a Nemzet Színészei közé, és amikor megszakította a huszonnégy éves hagyományt, hogy nem hívta fel Kulka Jánost Tordy Géza halála után. A rapdalban is megemlékeznek erről azzal a sorral, hogy "A Kulkát meg szard le, mert mindegy is, Legyen a te kezedben a minden is!".

A Nemzeti Színház társulatából több neves színész is távozott, köztük Udvaros Dorottya, aki szerint a kormány által elvont 380 millió forintos támogatás hiánya miatt nem hosszabbították meg a szerződését. Emellett a korábbi balesetben megsérült Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia sem tér vissza, továbbá Barta Ágnes, Mészáros Martin, Szép Domán és Szabó Sebestyén László is felmondott, Farkas Dénes pedig már korábban elhagyta az intézményt.