Orbán Viktor és Zelenszkij találkozója Kijevben

Orbán Viktor miniszterelnök a svájci Die Weltwoche főszerkesztőjével, Roger Köppellel utazott Kijevbe, ahol megvitatta Ukrajna helyzetét és Európai Unióval kapcsolatos terveit. Köppel beszámolója szerint Orbán a magyar elnökség alatt szeretné meghatározni Európa globális helyzetét és a világ legkritikusabb válsághelyzeteit.

Orbán Viktor a kijevi látogatás során hangsúlyozta, hogy Ukrajna a legfontosabb prioritása, és sürgősen véget kell vetni a harcoknak, ahol naponta számos fiatal veszti életét a frontvonalon. Köppel szerint a miniszterelnök úgy véli, hogy az EU mint politikai tényező megváltozik, részben az Egyesült Államokban várható politikai változások miatt. Köppel idézi Orbán Viktort, aki szerint Zelenszkijnek elfogadnia kellene a javaslatait, mivel Ukrajna bajban van, és a jövőbeni amerikai kormányváltás esetén Trump közvetlenül tárgyalhatna Putyinnal, Zelenszkij és az EU kihagyásával.

A magyar miniszterelnök szerint az EU megtiltotta a tagállamoknak, hogy tárgyaljanak Putyinnal, de úgy véli, hogy az ukrán elnök kezdeményezhetne tűzszüneti tárgyalásokat, amelyeket az európaiak nem akadályoznának meg.

Köppel cikkében kiemeli, hogy Orbán Viktor Európa leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke, aki karizmatikus és ütős szónok. Emellett beszámol az Európai Parlament új frakciójáról, amelyet Orbán alapított más politikusokkal, és amely a hazaszeretetet és a tagállamok nagyobb beleszólását helyezi előtérbe.

Orbán Viktor korábban érdeklődött Kijev meglátogatása iránt, de biztonsági okokból lebeszélték róla. Köppel szerint az ukrán hatóságok nem szeretik, ha kritikusok lépnek a területükre, és megjegyzi, hogy az ukrán és a magyar államfő közötti kapcsolat nem tűnik különösebben szívélyesnek.

A Jevropejszka Pravda szerint Orbán Viktor a találkozón jelezte, hogy Zelenszkij elutasította a fegyverszüneti javaslatát, amely a jelenlegi frontvonal befagyasztását jelentette volna. A miniszterelnök szerint Zelenszkij kételkedett a terv logikájában, mivel korábban több sikertelen tűzszüneti kísérlet volt Oroszországgal.

Zelenszkij a Bloomberg TV-nek adott interjújában hangsúlyozta, hogy a tűzszünetről való vita önmagában nem elegendő, és konkrét tervre van szükség. Az ukrán elnök szerint csak akkor lehet sikeres a tűzszünet, ha az nemzetközi és egyértelmű színtéren, megbízható országok és vezetők jelenlétében zajlik.

A Financial Times információi szerint Orbán Viktor meglepődött Zelenszkij optimizmusán, ami a háború ukrajnai feltételek szerinti megnyerésének lehetőségét illeti. Budapest az ukrán látogatás ellenére fenntartja korábbi álláspontját ebben a kérdésben.