RockYou2024: A történelem egyik legnagyobb jelszóadatbázisa a hackerek kezében

Az internetre került a RockYou2024 néven ismert adatbázis, amely közel 10 milliárd jelszót tartalmaz egyszerű szövegként, és ezzel a történelem egyik legnagyobb jelszóadatbázisává vált.

Az amerikaiak számára a július 4-e a függetlenség napja, azonban az informatikusok és a kiberbiztonsági szakemberek számára ez a dátum mostantól egy másik, kevésbé ünnepi jelentéssel is bír. A Tom’s Hardware beszámolója szerint ezen a napon került nyilvánosságra a RockYou2024 adatbázis, amely majdnem 10 milliárd, egyszerű szövegként tárolt jelszót tartalmaz.

A RockYou2024 adatbázis pontosan 9 948 575 739 darab egyedi jelszót rejt. Ez a szám önmagában is hatalmas, de a jelentőségét növeli, hogy a gyűjtemény a korábbi szivárgásokból összeállított jelszavakat tartalmazza, és elsősorban a három évvel ezelőtti RockYou2021 adatbázis 8,4 milliárd jelszavára épül.

A két adatbázis közötti különbség tehát nagyjából 1,5 milliárd új jelszó, amelyek most kerültek fel a listára. Egy "ObamaCare" nevű felhasználó tette közzé az adatokat egy vezető hackerfórumon. A CyberNews elemzése szerint a támadók ezeket a jelszavakat bármely olyan rendszer ellen felhasználhatják, amely nem áll ellen a brute force típusú támadásoknak. Ez azt jelenti, hogy a hackerek addig próbálkoznak a jelszavakkal, amíg rá nem találnak a helyes kombinációra.

A potenciális célpontok között szerepelhetnek online és offline szolgáltatások, kamerarendszerek, ipari hardverek, és emiatt nőhet a további adatszivárgások, pénzügyi csalások, valamint a személyes adatok ellopására irányuló támadások száma.

Annak ellenére, hogy az adatbázis tartalma más adatbázisokból származik, a biztonságos jelszavak használata és a kétfaktoros azonosítás alkalmazása továbbra is kiemelten fontos. Minden fiókhoz egyedi jelszó tartozzon, amely kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket is tartalmaz, például: Ma!n4KutyA16!12. A szakértők azt javasolják, érdemes gyakran jelszót változtatni és biztonságos jelszókezelőt használni.

Címlapi kép: Science Photo Library via AFP

(via hvg.hu)