A zuglói főépítész kirúgásának háttere

Zugló polgármestere, Horváth Csaba szerint nem csupán a Bosnyák téri beruházás áll a volt főépítész, Dienes János elmozdítása mögött. A bíróságon elhangzottak szerint a kirúgásnak több oka is volt, többek között egy állítólagos pénzügyi visszaélés gyanúja is felmerült.

A Fővárosi Törvényszéken zajló munkaügyi perben Horváth Csaba elmondta, hogy a kapcsolatuk megromlása nem csak a Bayer Construct nevű beruházó által végzett Bosnyák-téri gigaépítkezés miatt történt. Dienes szerint őt azért távolították el, mert ellenezte a polgármester gyors megegyezésre törekvését a beruházóval, amelyben a cég nem fizetett volna a területért a kerületnek. Horváth azonban több ügyben is változó álláspontot említett, amelyek Dienes kezdeti támogatása után kritikába csapott át.

A polgármester szerint a főépítész 2023 novemberében történt áthelyezéséről Tiba Zsolt jegyző döntött, miután egy húszmillió forintos pénzügyi visszaélésre utaló esetet találtak Dienesnél. Horváth hozzátette, hogy a jegyző feljelentést tett az ügyben, de ő maga nem látta az iratot.

Dienes János a polgármester ellen rágalmazási pert fontolgat, miután egy tévéműsorban Horváth bűnözőnek nevezte őt. Horváth Csaba a június 9-i önkormányzati választáson elveszítette a polgármesteri posztot, és Rózsa András váltja őt októbertől. Rózsa korábban Horváth helyettese volt, és ő is többször került konfliktusba a polgármesterrel.

Dienes ügyvédje a kerület új vezetésével történő megegyezés reményében az eljárás felfüggesztését kérte, de a bíró még nem döntött az ügyben. A következő tárgyalásra októberben kerül sor, amikor már Rózsa András lesz Zugló polgármestere.