A populáris zenék egyszerűsödése

A Queen Mary University of London kutatói szerint a legnépszerűbb dalok egyre kevésbé összetettek, de ez nem jelenti azt, hogy rosszabbak lennének. A The Guardian által ismertetett tanulmány szerint ez a tendencia részben az új zenei műfajok, mint a stadionrock, a disco és a hip-hop megjelenésével magyarázható.

Madeline Hamilton és Marcus Pearce, a kutatás vezetői kifejtették, hogy a zenei komplexitás csökkenése nem egyenlő a minőség romlásával. Hamilton szerint a dallamok egyszerűsödése mellett más zenei aspektusok, mint a hangszerek rétegződése, bonyolultabbá válhatnak. A korábbi évtizedek zenéjét gyakran kevesebb hangszerrel készítették, ahol a komplexitás a vokális részekben érvényesült, míg a modern dalokban több réteg található.

A kutatók az Egyesült Államok Billboard-toplistájának első öt helyezettjét elemezték minden évben az 1950 és 2022 közötti időszakban. Az elemzett dalok között olyan ikonikus számok szerepeltek, mint Elvis Presley "Heartbreak Hotel"-je, a Beatles "Hey Jude"-ja, Madonna "Vogue"-ja, Lady Gaga "Poker Face"-e és Beyoncé "Irreplaceable"-je. Nyolc különböző szempont alapján vizsgálták a dalokat, és megállapították, hogy az összetettség átlagosan csökkent az idők során, két jelentősebb eséssel 1975-ben és 2000-ben, valamint egy kisebbel 1996-ban.

Hamilton és Pearce szerint az összetettség csökkenésének egyik oka a különböző zenei műfajok térnyerése volt. Az első nagyobb visszaesés a stadionrock, a disco és a new wave zene népszerűségének idején következett be, míg a 2000-es évek eleji csökkenés a hip-hop műfaj térnyerésével hozható összefüggésbe, mivel ezek a dalok általában egyszerű dallamokat használnak és gyakori azok ismétlődése.

Az elemzés rámutatott, hogy a legnépszerűbb dalokban a hangjegyek sűrűsége, vagyis a másodpercenként énekelt hangok száma növekedett, különösen 2000 óta. A kutatók hangsúlyozták, hogy tanulmányuk csak a legnépszerűbb dalokra terjedt ki, és nem feltétlenül tükrözi a zenei paletta egészének változásait.

A digitalizáció hatása is megfigyelhető a zenei változásokban. A kutatók szerint a nyelvi tendenciák, mint a mondanivaló tömörítése és a tartalom egyetlen címbe való tömörítése, csökkenthetik az üzenetek összetettségét és talán az összetett gondolatok feldolgozásának képességét is, ami a könnyűzenében is megmutatkozik. Ezért az embereknek talán már nincs meg a szellemi kapacitása az összetett dalokhoz. Vagyis a zenei komplexitás egyre inkább a hangzásbeli kreativitáson keresztül jut kifejezésre, köszönhetően annak, hogy egyre több digitális hangszer érhető el.