Orbán Moszkvába látogat: diplomácia vagy provokáció?

Az Európai Unió vezetői élesen bírálják Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, aki pénteken várhatóan Moszkvába utazik, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, miután korábban Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel. Orbán nem rendelkezik brüsszeli felhatalmazással a közvetítésre, és kérdéses, hogy a sikeres közvetítéshez szükséges semleges álláspontot képes-e képviselni.

A magyar kormányzati képviselők nem erősítették meg a tervezett moszkvai látogatás tényét, és csak Orbán részvételéről a Türk Tanács Azerbajdzsánban megrendezésre kerülő találkozójáról beszélnek. Szijjártó Péter külügyminiszter, aki Orbán Viktorral együtt utazik, telefonon tárgyalt Szergej Lavrovval, az orosz-magyar kapcsolatok jól fejlődését méltatva. A VSquare információi szerint Szijjártó Péter már Moszkvába repült, és várhatóan Orbán Viktor is csatlakozik hozzá.

Orbán Viktor tavaly októberben találkozott Putyinnal a pekingi Egy Övezet Egy Út Fórumon, és 2022 elején, az Ukrajna elleni orosz invázió előtt is járt Moszkvában. A mostani várható találkozó annyiban más, hogy két napja Magyarország hivatalosan is átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, ami azt jelenti, hogy Putyinnal már ilyen minőségében (is) találkozik Orbán.

Az EU-s politikusok kritizálják Orbánt, hangsúlyozva, hogy nincs felhatalmazása az Unió nevében tárgyalni. Petteri Orpo finn miniszterelnök aggasztónak nevezte a moszkvai utat, és úgy véli, hogy Orbán figyelmen kívül hagyja az EU soros elnöki tisztéből ráháruló feladatokat, aláásva az unió érdekeit. Donald Tusk lengyel kormányfő és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is megszólaltak az ügyben, utóbbi kijelentette, hogy Orbánnak nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében Putyinnal tárgyaljon.

Orbán Viktor a következő napokban „meglepő helyszínekről, meglepő híreket” ígért, és az EU soros elnökségét átvéve kijelentette, hogy jelentéseket készít az európai vezetők számára, amelyek alapján döntéseket hozhatnak. A Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban Orbán Viktor megerősítette, hogy a soros EU-elnökséget jelenleg betöltő ország kormányfőjeként célja egy jelentés elkészítése az Európai Tanács részére a béke lehetőségeiről.

Az ukrajnai látogatása során a miniszterelnök konvoja defekt miatt vesztegelt, de ez nem akadályozta meg a tervek végrehajtását. A Blikk információi szerint a magyar miniszterelnök kedden Brüsszelből nem Budapestre, hanem Debrecenbe repült, ahol már a saját konvoja várta, így indultak el a beregsurányi átkelőhöz. Egy nap alatt 2100 kilométert tettek meg, tízszer álltak meg benzinkútnál, és egyszer defekt miatt kereket kellett cserélniük. A kijevi nagykövetségen frissülhetett fel a delegáció, és itt csomagoltak neki szendvicset a hazaútra.

Orbán Viktor kedden Kijevben járt, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozón a tűzszünet lehetőségének végiggondolását kérte Zelenszkijtől, mert így szerinte Ukrajna megkezdhetné a béketárgyalást Oroszországgal. Az ukrán elnök a tárgyalás után tartott rövid sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy megvitatták a két ország alapvető kérdéseit, ami egy államközi megállapodás alapját adhatja. Tárgyaltak még a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetéről, és egy magyarországi ukrán iskola megnyitásáról is. Zelenszkij „nem örült túlságosan” a tűzszüneti felvetésnek, és azt kérte, hogy még gondolkodhasson rajta, mert a korábbi tűzszüneti javaslatokkal kapcsolatban rossz tapasztalatai vannak, azok szerinte nem váltak Ukrajna javára.

Orbán a Kossuth rádióban elmondta, hogy „nehéz fölmérni egy-egy ilyen találkozónak a hatását. Magyarországnak tudnia kell a helyét meg a súlyát, a béketárgyalásokat a nagy országok fogják elintézni”. Hozzátette, hogy „valószínűleg Európa többet is tudna tenni azért, hogy a béke felé mozduljunk el”. A Financial Times értesülései szerint Orbán Viktor meglepődött Zelenszkij optimizmusán, aki szerint Ukrajnának még mindig van esélye a saját feltételei szerint lezárni a háborút Oroszországgal. A Blikk szerint a delegáció szerdára virradó hajnalban, 4 óra körül érkezett meg Budapestre.

Orbán Viktor kijevi látogatása mögött több politikai üzenet is húzódhat. Anamaria Dutceac Segesten, a Lundi Egyetem európai tanulmányok vezető tanára szerint a látogatás egyrészt Brüsszel és a hazai közönség számára is erős politikai üzenetet hordoz, másrészt a magyar kisebbségek védelme miatt fennálló feszültségek kezelésére is irányulhat. Magyarország többször lassította Ukrajna uniós csatlakozási folyamatát a kisebbségi ügyek előrelépésének hiánya miatt, de az EU és Kijev is keresi a helyzet kezelésének módját. Dmitro Tuzsanszkij, az ukrán Institute for Central European Strategy agytröszt igazgatója szerint nem valószínű, hogy a kétoldalú tárgyalások az uniós támogatások feloldásáról szóló megállapodáshoz vezetnek, de az EU segíthetne Ukrajnának a kisebbségi jogi szabályozás fejlesztésében, és népszerűsíthetné azt az elképzelést, hogy a nemzeti kisebbségek és a multietnicitás erősíti a demokráciát.

Azóta, ahogyan megírtuk, Orbán Viktor péntek délelőtt Oroszországba érkezett, hogy az orosz–ukrán háború másik felének vezetőjével is tárgyaljon. A kormányfőt a Kremlben fogadták.