Beryl hurrikán pusztítása a Karib-tengeren

A Beryl hurrikán katasztrofális erővel érte el a Karib-tengeri Szélrózsa-szigeteket, és komoly károkat okozott Grenadán, ahol a grenadai miniszterelnök szerint a Carriacou szigetét "fél óra alatt kilapította".

A Guardian szerint a Beryl hurrikán az Atlanti-óceánon keresztülhaladva elérte a legmagasabb, 5-ös szintet. Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) közösségi oldalán figyelmeztetett, hogy a hurrikán katasztrofális erővel csaphat le a kisebb szigetekre, és életveszélyes széllel közelíti meg Jamaikát a hét második felében.

Grenadán már hétfőn is komoly pusztítást végzett a vihar, fákat csavart ki és tetőket tépett le a házakról. Dickon Mitchell, Grenada miniszterelnöke egy halálos áldozatról számolt be, de a helyzet bonyolult, mivel a hatóságok nehezen tudják megközelíteni a hurrikán által sújtott területeket. A miniszterelnök sajtótájékoztatóján említette, hogy a Carriacou szigetét a hurrikán "fél óra alatt kilapította". A Beryl hurrikán szele hétfő éjjelre már meghaladta a 260 km/h-t, míg más források szerint az óránkénti 241 kilométert is elérte, és helyi idő szerint hétfő délelőtt 11 óra körül óránkénti 257 kilométeres széllökések kíséretében közelítette meg Jamaicát.

A természeti csapás miatt jelenleg is riasztás van érvényben több helyen, köztük Barbadoson, Grenadán, Saint Lucián, Tobagón, valamint a Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken. A térségben legutóbb 20 évvel ezelőtt az Iván hurrikán okozott hatalmas pusztítást, amikor is több tucatnyian vesztették életüket.

Az atlanti hurrikán-szezon valaha volt legkorábban érkező ciklonja, a Beryl már legkevesebb egy emberéletet követelt és ezreket hagyott áram nélkül a Karib-tenger térségében. A hurrikán Mexikó felé tart, amelyet a hét vége felé ér el, bár addigra várhatóan veszíteni fog erejéből.

A közösségi médiában megjelent videók és képek tanúsága szerint óriási károkat okozott a hurrikán: a felvételeken leszakadt tetejű házak és romok között kutakodó emberek láthatók. A térségben repülőtereket és üzleteket zártak be, a lakosokat pedig arra szólították fel, hogy a vihar közeledtével keressenek menedéket, mert még nincsenek túl a nehezén. Jamaicára hurrikánriadó adtak ki, ami azt jelenti, hogy a régióban szerdára várhatók a hatalmas viharok, és a hurrikán várhatóan életveszélyes szélviharokat fog okozni Jamaica-szerte a hét folyamán. Jamaica még hétfőn hurrikánveszély miatt adott ki riasztást, a Hispaniola szigetén osztozó Haiti és a Dominikai Köztársaság déli területein pedig trópusi viharra vonatkozó figyelmeztetés van érvényben.

Az NHC előrejelzései szerint az idei viharszezon az átlagosnál hevesebbnek ígérkezik: a megszokottnak tekinthető 14 helyett legalább 17, köztük 13 gyengébb és négy nagy erejű hurrikán átvonulásával kell számolni november végéig. Vasárnap a Beryl lett a legkorábban négyes kategóriát elérő hurrikán, megelőzve ezzel a 2005 júliusában pusztító Dennis hurrikánt.