Kína vizsgálatot indít az EU-s sertéshúsimport ellen

Kína kereskedelmi minisztériuma bejelentette, hogy vizsgálatot indít az Európai Unióból származó sertéshúsimportra, céljuk a hazai ipar érdekeinek és jogainak védelme.

A vizsgálatot június 17-én indították el, válaszul az Európai Unió döntésére, amely ideiglenes kiegyenlítő vámokat vetett ki a kínai elektromos járművekre. Ez a lépés jelentős reakciót váltott ki Peking részéről. Az Európai Bizottság kilenc hónapja indított hivatalból vizsgálatot állami támogatások miatt, és megállapította, hogy a kínai értékláncot tisztességtelenül támogatják, ami kárt okozhat az akkumulátoros elektromos járművek uniós gyártóinak. A szubvencióellenes vámok olyan intézkedések, amelyek célja, hogy ellensúlyozzák azokat a támogatásokat, amelyek torzíthatják a piaci versenyt.

A kínai válaszlépés gyorsan következett az EU intézkedése után, és nem csak a sertéshúsra terjed ki, hanem annak melléktermékeire is, mint például a belsőségek és egyéb feldolgozott termékek.

A vizsgálat fő célja az érdekelt felek, különösen a kínai sertéstenyésztők és húsfeldolgozók jogainak és érdekeinek védelme. Kína ezzel azt kívánja megállapítani, hogy az importált termékek tisztességes áron kerülnek-e be az országba, vagy mesterségesen alacsony árakon értékesítik őket.

Az Európai Unió 2026-tól kötelezi az Uniós, tőzsdén is jelen lévő cégeket, hogy minimum 33 százalékban női vezetők legyenek a cég irányításában. Az Egyenlítő Alapítvány által készített útmutató segítséget nyújthat a cégeknek a vezetői nemi kiegyensúlyozottság elérésében, amely a modern cégvezetésben már csoportokra bízza a fontos döntéseket. A diszkriminációval szembeni küzdelem és a tehetséges munkaerő felismerése a toborzási gyakorlatokban is kiemelt szerepet kap, hiszen kutatások igazolják, hogy a nemek arányának kiegyensúlyozottsága hatékonyabbá teszi a munkát.

Tudta?

A Yale Egyetemen végzett kísérlet szerint ugyanazt az önéletrajzot férfi és női névvel ellátva a „férfi” pályázót alkalmasabbnak és felvehetőbbnek ítélték, ami rávilágít a rejtett előítéletekre és a nemi egyenlőség fontosságára a munkaerőpiacon.