Maradandó fogyatékosságot okozó baleset Salgótarjánban

Két járművezető ellen emeltek vádat Salgótarjánban, miután egy súlyos baleset következtében egy nő maradandó fogyatékosságot szenvedett.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádirata szerint a tragédia 2022. november 18-án történt, amikor egy 78 éves férfi a jelzőlámpa tilos jelzésénél várakozott, hogy balra kanyarodjon. A férfi a szabad jelzés után megkezdte a manővert, miközben egy 23 éves sofőr túl gyorsan, 71-75 km/h sebességgel érkezett a kereszteződésbe. A fiatal vezető fékezett és kitért, de így is összeütközött az idősebb sofőr autójával, amely ezután felhajtott a járdára és elütött egy ott várakozó 57 éves nőt. Az ütközés következtében a nő súlyos sérüléseket szenvedett, melyek maradandó fogyatékosságot okoztak.

A baleset oka kettős felelősségűnek bizonyult. Az ügyészség szerint a baleset elkerülhető lett volna, ha az idősebb férfi nem kezdi meg a kanyarodást a szemből érkező autó féktávolságán belül, illetve ha a fiatalabb sofőr nem halad túl gyorsan, és így az ütközés után az úttesten tud megállni, nem ütve el a gyalogost.

A vádhatóság mindkét járművezetővel szemben pénzbüntetést és közúti járművezetéstől való eltiltást javasol. A 78 éves férfit, tekintettel arra, hogy alkalmatlan a biztonságos járművezetésre, végleges hatállyal kívánják eltiltani a vezetéstől. Amennyiben bűnösségüket megállapítják, a férfiaknak együttesen kell megfizetniük a több mint félmillió forintos bűnügyi költséget.

A Salgótarjáni Járásbíróság fogja meghozni a végső ítéletet az ügyben.