Orbán Viktorék EP-frakciója megalakulhat

A Dán Néppárt (DK) is csatlakozik a Patrióták Európáért nevű pártcsoporthoz az Európai Parlamentben, amelyet Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis hozott létre.

A DK korábban az Identitás és Demokrácia (ID) csoport tagja volt az Európai Parlamentben. Anders Vistisen, a párt végrehajtó bizottságának tagja és egyetlen európai parlamenti képviselője, a közösségi portálon keresztül fejezte ki örömét, hogy régi szövetségeseikkel az ID-ből és új barátaikkal Spanyolországból, Csehországból és Magyarországról dolgozhatnak együtt. Vistisen szerint a Patrióták Európáért a harmadik legnagyobb pártcsoport lehet az EP-ben, és egyértelmű jelzést tudnak küldeni a föderalistáknak.

A Fidesz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a cseh ANO elnökei, Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis múlt vasárnap jelentették be, hogy új pártcsaládot hoznak létre Patrióták Európáért néven.

A hollandiai választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders pénteken jelentette be, hogy pártja csatlakozik a pártcsoporthoz. Hétfőn a portugál Chega párt jelezte, hogy belépne a frakcióba, a spanyol Vox pedig úgy nyilatkozott, hogy csatlakozna a Patrióták Európáért pártcsaládhoz. Az olasz Liga párt vezetője, Matteo Salvini a csatlakozásról azt mondta, hogy "dolgoznak rajta".

Ezzel eldőlt, hogy minden feltételt teljesítenek ahhoz, hogy Orbán Viktorék hétfőn új frakciót alapítsanak az Európai Parlamentben. Ahhoz, hogy valóban létrejöjjön egy új pártcsalád, két fontos feltételnek kell teljesülnie: legalább 23 európai parlamenti képviselőre van szükség, illetve legalább hét tagállam képviselőinek kell összefogniuk a képviselőcsoport megalakításához. A 23 képviselő már az alapító hármak révén összejött, a másik viszont egészen eddig lógott a levegőben. A DK csatlakozásával viszont a második feltétel is teljesült, megvan a hét tagállam is.