Szijjártó az új iráni külügyminiszterrel tárgyalt telefonon

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere, telefonon tárgyalt az új iráni külügyminiszterrel, Ali Bagheri Kanival, Magyarország Európai Unió soros elnökségének átvétele kapcsán. A magyar diplomácia vezetője Facebook-oldalán számolt be a beszélgetésről, amely során kiemelte, hogy a diplomácia nem arról szól, hogy csak azokkal beszélünk, akikkel mindenben egyetértünk, és hogy fokozni kell a párbeszédet az EU és Irán között.

Szijjártó Péter megjegyezte, hogy az Európai Unió soros elnökségének átvétele óta még nem folytatott tárgyalásokat egyetlen uniós kollégájával sem, azonban kínai és orosz kollégáival már igen. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a közel-keleti helyzet eszkalációjának elkerülése érdekében reméli, hogy a párbeszéd hozzájárulhat a globális biztonság megőrzéséhez. Szijjártó szerint, ha a közel-keleti válság továbbterjed, az a globális biztonságot is veszélyezteti, amit Magyarország, amely már két és fél éve egy háború árnyékában él, mindenképpen el szeretne kerülni.

Ali Bagheri Kani nemrég vette át hivatalát, miután korábbi kollégája, Hossein Amir-Abdollahian életét vesztette egy helikopter-balesetben, amelyben az iráni elnök, Ebrahim Raiszi is részt vett. Az elhunyt keményvonalas, Nyugat-ellenes diplomata helyére az elődjénél mérsékeltebb Ali Bagheri Kanit nevezték ki, aki az utóbbi években több tárgyalást is folytatott az amerikaiakkal a jemeni hutik vörös-tengeri támadásairól. Szijjártó Péter hozzátette: megállapodtak, hogy folyamatosan kapcsolatban maradnak és New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésén személyes egyeztetésekre is sort kerítenek.