Orbán Viktor új EP-frakciója még nem teljes

Csütörtökön lejár a regisztráció időpontja, ám a Patrióták létrejöttéhez még három ország csatlakozására lenne szükség.

Az Európai Parlament (EP) szabályai szerint egy frakció létrehozásához legalább hét tagállamból kell rendelkezni minimum huszonhárom képviselővel. A Patrióták Európáért frakciónak július 4-én, csütörtökön kellene megalakulnia ahhoz, hogy részt vehessenek az EP július 16-án kezdődő nyitó-, tisztségeket elosztó ülésén. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Bécsben jelentette be az új európai politikai együttműködést, amelyet a Fidesz-KDNP, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a cseh ANO párt kezdeményezett.

A Fidesznek és a KDNP-nek összesen tizenegy, az FPÖ-nek hat, az ANO-nak pedig hét képviselője van, így a kezdeti összefogás már megvan. A portugál Chega párt két képviselővel csatlakozott a kezdeményezéshez. Azonban a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt nem csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz, hanem az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójában marad, ezt Kosma Zlotowski, a PiS EP-képviselője jelentette be.

A sajtóhírek szerint Matteo Salvini kormányfő-helyettes pártja, a Liga megfontolná a csatlakozást. Orbán Viktor szerint az új frakció létrejötte meg fogja változtatni az európai politikát, és egy olyan politikai formációt hoznak létre, amely "hasítani fog" és gyorsan az európai jobboldal legerősebb tömörülése, legnagyobb frakciója lesz.