A MOL továbbra is keresi a lehetőséget a Mercedes elleni per indítására

A MOL évek óta próbálja érvényesíteni jogait a Mercedes-Benz Group ellen, de eddig nem találta meg a megfelelő fórumot a peres eljárás megindításához. Az Európai Bíróság döntése nyomán azonban úgy tűnik, hogy a magyar bíróságok is illetékesek lehetnek az ügyben.

2016-ban az Európai Bizottság megállapította, hogy a Mercedes-Benz Group és 15 másik nemzetközi tehergépjármű-gyártó összehangolták a közepes és nehéz tehergépjárművek bruttó listaárait, megsértve ezzel a belső piacon belüli szabad versenyt. Ezen a jogalapon több vállalkozás, köztük a MOL is, kártérítési keresetet nyújtott be, mivel a MOL leányvállalatai összesen 71 tehergépjárművet vásároltak vagy lízingeltek a Mercedestől az érintett időszakban.

A MOL keresetét a Fővárosi Törvényszékhez nyújtották be 2019-ben, de a magyar bíróságok először úgy ítélték meg, hogy nem rendelkeznek illetékességgel az ügyben. A Kúria végül az Európai Bírósághoz fordult, hogy tisztázza, jogosultak-e elbírálni a keresetet.

Az Európai Bíróság ítélete szerint nem lehet automatikusan az anyavállalat székhelyét tekinteni a káresemény helyének, még akkor sem, ha az anyavállalat és leányvállalatok egy gazdasági egységet alkotnak. Az ítélet hangsúlyozza a joghatóság meghatározásánál a közelség és kiszámíthatóság, valamint az eljáró bíróság és az alkalmazandó jog közötti összhang fontosságát.

A Bíróság megállapítása alapján a károsultak a jogsértő honossága szerinti bírósághoz fordulhatnak, vagy választhatják azt a bíróságot, ahol a kárt szenvedett vállalkozás a termékeket megvásárolta, illetve ahol a vállalkozás székhelye található. Az ügy így, az Európai Bíróság döntésével a zsebében, ismét a magyar bíróságok elé kerül.