Az Európai Unió Bíróságának döntése az újpesti adatkezelési ügyben

Az Európai Unió Bírósága előzetes döntéshozatali eljárásban igazat adott a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH) az Újpest Önkormányzatával szemben, amelyet több milliós bírság megfizetésére köteleztek az idősek személyes adatainak jogszerűtlen kezelése miatt.

Az Újpesti Megbecsülés Program keretében korábban természetbeni ajándékcsomagokat kaptak az idősek, amit 2020-ban vásárlási utalványokra cseréltek le. Az adatkezelési problémák ezen változtatás során merültek fel, amikor az önkormányzat a Magyar Államkincstártól és a Budapest Főváros Kormányhivatala IV. Kerületi Hivatalától szerezte meg az idősek személyes adatait, beleértve a természetes személyazonosító adatokat és a társadalombiztosítási azonosító jeleket is.

A városházi ellenzék és a Kormányhivatal is felhívta a figyelmet az adatvédelmi aggályokra, de az önkormányzat nem hajtott végre érdemi változtatásokat. A Kormányhivatal többszöri törvényességi felhívása után az önkormányzat hatályon kívül helyezte a rendeletét, mielőtt a Kúriához fordult volna.

A NAIH eljárásában megállapította, hogy az önkormányzat megsértette a GDPR több rendelkezését is, és utasította a IV. kerületet, hogy törölje azoknak az érintetteknek a személyes adatait, akik jogosultak lettek volna a támogatást igénybe venni, de azt nem kérték, valamint 4 millió forint bírságot szabott ki rájuk. Az önkormányzat azonban jogellenes adatkezelés mellett kiosztotta az utalványokat és megtámadta a NAIH határozatát bíróság előtt.

Az Európai Bíróság márciusi döntésében kimondta, hogy a tagállami adatvédelmi hatóság jogosult arra, hogy az adatkezelőt vagy az adatfeldolgozót a jogellenesen kezelt személyes adatok törlésére utasítsa, akkor is, ha az érintett nem terjesztett elő erre irányuló kérelmet.

A 2024-es önkormányzati kampány időszakában az önkormányzat ismét kiosztotta az utalványokat, a törvényes adatkezelést is magában foglaló helyi rendelet megalkotása után. Az önkormányzat álláspontjáról és a bírság kifizetéséről szóló kérdéseinkre nem kaptunk választ, de a kerület hivatalos oldalán az olvasható, hogy az Újpesti Megbecsülés Programot 2024-ben is folytatják, és tavaly 18 201 újpesti nyugdíjas vehette át az utalványokat.

A baloldali városvezetői többség nemrégiben 6,5 millió forintos jutalmat szavazott meg a polgármesternek, Déri Tibor pedig mind a négy helyettesét ugyancsak jutalomban részesítette, összesen több mint 30 millió forint értékben.