Új Covid-variánsok támadnak

Az elmúlt hetekben Floridában jelentős növekedést tapasztaltak a COVID-19 fertőzések számában, különösen a sürgősségi osztályokon, ahol a sürgősségi betegek heti átlaga elérte a 2,64%-ot, ami az idei nyári hullám során az egyik legmagasabb az összes amerikai állam közül.

A floridai helyzet más fontos mutatókban is romlik, például a szennyvízkezelők és az idősotthonok adatai is rosszabbodó tendenciát mutatnak. A sürgősségi betegellátásban részesülő betegek számának növekedése Floridában hasonlatos néhány nyugati államéhoz, ahol szintén erősödött a vírus terjedése.

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) pénteki jelentése szerint az ország egyes területein folyamatosan nő a COVID-19 aktivitás, beleértve a tesztpozitivitás és sürgősségi osztályos látogatások számának növekedését, valamint a kórházi kezelések arányának emelkedését, különösen 65 év feletti felnőttek körében. A hatóság óvatosan fogalmazott arról, hogy megérkezett-e már az idei nyári hullám, hangsúlyozva, hogy ezek az emelkedések egy rekordalacsony szintről indultak.

"Az elmúlt télen január elején tetőzött a COVID-19, majd februárban és márciusban gyorsan csökkent. 2024 májusára alacsonyabb volt, mint 2020 márciusa óta bármikor" - írta a CDC. A járvány kezdete óta évente legalább kétszer megemelkedik a COVID-19 aktivitása: egyszer nyáron vagy kora ősszel, majd télen új változatok hatására.

Jelenleg országszerte dominál két közeli rokonságban álló variáns (KP.2 és KP.3), amelyek az utóbbi hetekben az esetek több mint felét okozták. Ezenkívül más változatok, mint például az LB.1 variáns, amely az esetek 14,9%-át teszi ki, és egy új KP.4.1 nevű változat, amelynek aránya június 22-ig már 17,9%-ra emelkedett, szintén gyors terjedést mutatnak.

Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának igazgatója hangsúlyozta, hogy "meg kellene tanulnunk már végre, hogy attól, hogy a Covid-kérdés lekerül a napirendről, ez a vírus még terjed, változik és folyamatosan mutálódik". Az éberség és a monitorozás fontosságát kiemelve, az igazgató asszony elmondta, hogy idén nyáron is működtetni fogják a kutatási célú légúti figyelőszolgálatot háziorvosok és kórházak részvételével, készülve egy lehetséges nyári COVID-19 járványhullámra, amit az előrejelzések szerint egy új Sars-CoV-2 variáns, a KP.1 okozhat.

A növekedés jelei az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már mutatkoznak, és Magyarországon is azonosítottak ismét COVID-19 megbetegedéseket. Valószínűleg egy későnyári vagy koraőszi COVID-19 hullám felé tartunk, de az sem kizárt, hogy ez a járványhullám a tavalyihoz képest valamivel korábban ide fog érni - fogalmazott az epidemiológus.