Amerikai katonai segély Ukrajnának: Késedelmek és következmények

A Pentagon szerint az orosz erők nem értek el jelentős sikereket Kelet-Ukrajnában, annak ellenére, hogy az amerikai katonai segélycsomag jóváhagyása hónapokig elhúzódott a Kongresszusban. A Newsweek tudósítása szerint az amerikai védelmi minisztérium ezt a megállapítást tette közzé.

Az amerikai törvényhozók hosszas politikai viták után április végén fogadták el a több mint 60 milliárd dolláros katonai segélyt Ukrajna számára, miután a korábbi finanszírozási keret 2023 végén kimerült. Ukrajna jelentős mértékben támaszkodik nyugati támogatóira, különösen az Egyesült Államokra, míg Oroszország szövetségeseitől, például Észak-Koreától kap némi segítséget, de saját védelmi iparát is gyorsan hadrendbe állította.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a helyzetről szólva elmondta, hogy az orosz hadsereg kihasználja azt az időszakot, amikor Ukrajna a szövetségeseitől, különösen az Egyesült Államoktól várja az utánpótlást. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is megerősítette, hogy a támogatásban bekövetkezett késedelmek súlyos következményekkel járhatnak a harctéren.

A fegyverszállítások késedelmei miatt Kijev kénytelen volt késleltetni a 2023-as ellentámadását. December óta Oroszország lassú, de folyamatos előnyre tett szert Kelet-Ukrajnában, februárban elfoglalta Avdijivkát, ami Bahmut bevétele óta a legnagyobb katonai sikerük, májusban pedig új frontot nyitottak Harkiv régióban.

Lloyd Austin, az amerikai védelmi miniszter, kedden bejelentette, hogy Washington további 2,3 milliárd dolláros támogatást fog nyújtani Ukrajnának, amelyből légvédelmi rendszereket, tüzérségi lőszert és páncéltörő fegyvereket biztosítanak. Pat Ryder vezérőrnagy, a Pentagon szóvivője szerint Kijev a segélyszállítmányok elapadása ellenére is kitartott, és Moszkva nem tett szert jelentős területekre.