Joe Biden nem adja fel – De Kamala Harris a fogadóirodák szerint erősödő jelölt

Joe Biden amerikai elnök egyértelművé tette, hogy folytatja a 2024-es újraválasztási kampányát, annak ellenére, hogy spekulációk keringenek a lehetséges visszalépéséről, miközben Kamala Harris alelnök esélyei a fogadóirodák szerint jelentősen megnőttek.

Joe Biden amerikai elnök tegnap támogatóinak küldött levelében határozottan kijelentette, hogy folytatja a 2024-es újraválasztási kampányát, annak dacára, hogy egyre nagyobb spekuláció övezi az esetleges visszalépését a demokrata jelöltségtől. A New York Times szerint Biden úgy fogalmazott két közeli szövetségesének, hogy az elkövetkező napok döntő fontosságúak lehetnek jelöltsége jövőjét illetően, ami azon múlhat, hogy a múlt heti vitán nyújtott katasztrofális teljesítménye után sikerül-e meggyőznie a szavazókat az alkalmasságáról. Az elnök pénteken az ABC tévécsatornának fog exkluzív interjút adni.

Biden az értesülések szerint továbbra is kitart az újraválasztásért folytatott harc mellett, és tisztában van azzal, hogy a sorsa forog kockán. A kampánystábjával folytatott szerdai telefonbeszélgetés során határozottan felszólalt, kijelentve: "Nem fog kiszorítani senki - Nem távozom." Kamala Harris alelnök is a vonalban volt, aki támogatását fejezte ki Biden felé. A Hill forrásai szerint az elnök továbbra is bízik a novemberi elnökválasztási győzelemben Donald Trump várható republikánus jelölttel szemben.

"A végsőkig a versenyben vagyok, és győzni fogunk, mert ha a demokraták összefognak, mindig győzni fogunk. Ahogy 2020-ban legyőztük Donald Trumpot, úgy 2024-ben is meg fogjuk verni" - állította a 81 éves elnök. Biden tegnap beszélt a kongresszusi demokrata pártvezetéssel is, Chuck Schumer szenátusi és Hakeem Jeffries képviselőházi frakcióvezetővel. A CNN riportere szerint a képviselőházi demokrata vezetés megosztott Biden jövőjét illetően, egyesek ugyanis a távozását követelték, míg mások az ez esetben kitörő káosztól féltek.

Biden emellett több mint 20 demokrata kormányzóval is egyeztetést tartott tegnap, akik támogatásukról biztosították az elnököt, és a hivatalviselésre alkalmasnak nevezték. "Azt mondtuk, hogy mellette fogunk állni. Az elnök mindig is támogatott minket, mi is támogatni fogjuk őt" - nyilatkozta Wes Moore marylandi kormányzó a "nyílt" és "őszinte" találkozót követően. Gretchen Whitmer michigani kormányzó, akit Moore mellett szintén esélyesnek tartanak Biden helyének átvételére, közösségi oldalán azt közölte: "Joe Biden a jelöltünk. Azért küzd, hogy nyerjen, és én támogatom őt" - írta.

Ugyanakkor a fogadási piacokon Kamala Harris esélyei jelentősen megnőttek, és egyes időszakokban még maga mögé is utasította Bident. A PredictIt szerint Biden újbóli esélyét a jelöltségre jelenleg 45 százalékra, míg Kamala Harris demokrata elnökjelölti valószínűségét 40 százalékra becsüli. Harris esélye a vita előtti napon még csak 5 százalék volt, ami a csörte után két nappal 23 százalékra, majd július 3-án rövid ideig 57 százalékra emelkedett, miközben Biden esélye 86 százalékról 28 százalékra zuhant. A fogadóirodák szerint további jelöltek, mint Gavin Newsom, Michelle Obama, Gretchen Whitmer, Hillary Clinton, J. B. Pritzker és Josh Shapiro is versenyben vannak, bár esélyeik jelentősen elmaradnak Biden és Harris mögött.