Robert Fico és Brüsszel közötti heves vita: elfogadták a vitatott törvényt, veszélyben lehetnek az uniós források

A szlovák Alkotmánybíróság döntése értelmében az ország büntető törvénykönyvének többségében alkotmányos módosításokat vezettek be, amelyek lehetővé teszik a reformok végrehajtását. A változtatások között szerepelnek a súlyos bűncselekmények, így a korrupció elleni büntetések szigorítása, az elévülési idő csökkentése és a különleges ügyészi hivatal megszüntetése. Azonban a bíróság kimondta, hogy a reform azon elemei, amelyek visszamenőlegesen módosítanák a büntetőeljárásokat, alkotmányellenesek.

A belügyminiszter, Matúš Šutaj Eštok üdvözölte a döntést, míg az ellenzéki pártok továbbra is kritikával illették a reformot, mondván, hogy az nem a közérdek szolgálatában áll. A büntető törvénykönyv módosítása már korábban is ellentétes véleményeket váltott ki, Zuzana Čaputová akkori elnök és az ellenzéki pártok is az Alkotmánybírósághoz fordultak a reform felülvizsgálatáért.

A reform legtöbb intézkedését ideiglenesen felfüggesztették, amíg az alkotmányosságukat vizsgáló döntés megszületik, kivéve a különleges ügyészség megszüntetését, amelyet már márciusban végrehajtottak. Az Európai Bizottság és az Európai Ügyészség (EPPO) is bírálta a reformot, figyelmeztetve a Szlovákia uniós forrásokhoz való hozzáférésére gyakorolt lehetséges következményekre.

Robert Fico miniszterelnök "rendkívül kemény szakmai és politikai vitáról" számolt be, amelyet az Európai Bizottsággal folytatott a büntető törvénykönyv módosításairól és a különleges ügyészség megszüntetéséről. Brüsszel aggodalmát fejezte ki a jogállamiság szlovákiai tiszteletben tartásával kapcsolatban, különösen a büntető törvénykönyv reformjával összefüggésben. A Bizottság értékelése szerint a reform veszélyeztetheti a korrupciós nyomozásokat, beleértve azokat, amelyek az uniós források felhasználásával kapcsolatosak – emlékeztet az Euractiv.

Az Alkotmánybíróság döntése, amely szerint a reform nagy része alkotmányos, potenciálisan veszélyeztetheti Szlovákia uniós támogatásait. A Bizottság korábban már figyelmeztetett, hogy a reformok befagyasztásához vezethetnek az uniós források tekintetében. Egyelőre nem ismert, hogy a Bizottság hogyan fog reagálni a bíróság döntésére, és hogy kíván-e további lépéseket tenni a szlovákiai jogállamiság védelme érdekében.