Karamba Diaby, Németország első fekete képviselője, nem indul újra a Bundestagban

2025-ben nem kíván újra mandátumért indulni Karamba Diaby, aki Németország történetében az első fekete képviselője. A szenegáli származású, szociáldemokrata politikus 2013 óta tölt be képviselői szerepet, de a Spiegel szerint a Bundestagban uralkodó egyre feszültebb légkör és a rasszista megnyilvánulások miatt döntött a visszalépés mellett. A The Guardian beszámolója szerint Diaby a következő választáson nem indul, miután bemutatta azokat a rasszista e-maileket és halálos fenyegetéseket tartalmazó leveleket, amelyeket ő és stábja kapott.

Diaby szerint az AfD, amely 2017 óta van jelen a törvényhozásban, jelentős mértékben hozzájárul a rasszista hangnem erősödéséhez. "2017 óta keményebb a hangnem a Bundestagban, agresszívabb beszédeket hallunk az AfD-s kollégáktól. Lealacsonyító és bántó tartalmakat" – nyilatkozta Diaby, kiemelve, hogy ez a beszédmód nem csak a parlament falai között terjed, hanem a társadalom szélesebb rétegeihez is eljut, erőszakot és megosztottságot szülve.

A politikus az elmúlt évek során többször vált rasszista támadások célpontjává, irodáját is többször megrongálták, és halálos fenyegetéseket kapott. Halléban, ahol az irodája található, gyújtogatás történt, valamint golyókat lőttek be az ablakokon. Az alkalmazottai elleni zsarolás jelentette számára a vörös vonalat, ami után úgy döntött, hogy hátrébb lép a politikában.

Bár a Bundestagban nem kíván részt venni a jövőben, Diaby ígérete szerint továbbra is aktív és hasznos tagja marad a szociáldemokratáknak. A 62 éves politikus így a közéletben marad, de a törvényhozásban már nem foglal helyet 2025-től. Diaby elmondta, hogy a politikától nem fog teljesen visszavonulni, továbbra is támogatni fogja a szociáldemokratákat, de képviselőséget már nem vállal, több időt szeretne tölteni családjával, valamint átadja a lehetőséget a fiatalabb politikusoknak.

Diaby Charles M. Huber kereszténydemokrata politikussal együtt került be a német törvényhozásba 2013-ban. Szenegálban született, kémiából szerzett doktori címet, majd 1985-ben költözött az NDK-ba. Növekvő mennyiségű rasszista támadással szembesült az utóbbi időben. Diaby bejelentésében megígérte pártjának, hogy különösen a következő 15 hónapban, a következő parlamenti választásokig aktív szerepet tölt be a párt életében.