Új generációs Apple AirPods: Kamerákkal a térbeli hangzásért

Az Apple tervei szerint 2026-ra piacra kerülő fülhallgatói forradalmasíthatják a térbeli hangzás élményét, Ming-Csi Kuo elemző előrejelzése alapján.

Az új AirPods modellekbe infrakamerákat építenének be, amelyek nem a hagyományos felvételek készítésére szolgálnának, hanem a térbeli hangzás javítására. Ez a technológia lehetővé tenné, hogy a fülhallgatók pontosabban azonosítsák, hogy melyik irányból érkeznek a hangok, így javítva a felhasználói élményt. Kou az ellátólánci kapcsolataira hivatkozva állítja, hogy a Foxconn lenne a kamerák beszállítója, és az Apple évente 18-20 millió darabot rendelne tőlük, ami körülbelül 10 millió AirPods gyártásához lenne elegendő.

Az Apple 2016-ban mutatta be az első AirPods fülhallgatóját, mely azóta több modellfrissítést is kapott, beleértve a 2019-ben megjelent zajszűrős Pro változatot is. Az évek során a vezeték nélküli fülhallgatók egy sor hasznos újítást kaptak, például a Pro modellek esetében már a szárának megnyomásával vagy simításával lehet zenét váltani vagy a hangerőt szabályozni.

A kamerák hasznossága különösen akkor mutatkozna meg, ha a felhasználók az AirPods fülhallgatókat a Vision Pro headsettel együtt használnák. Az infrakamerák segítségével a térbeli hangzás élethűbbé válna, mivel a fülhallgatók képesek lennének követni a felhasználó fejmozgásait, és ennek megfelelően irányítani a hangot. Példaként említik, hogy amikor a felhasználó egy videót néz a szemüveggel, és közben a kamerás AirPodsot használja, a fejet elfordítva „kiemelhető” lehet az adott hangforrás, amelyre ránézett.

Az infrakamerák további előnye, hogy képesek lennének észlelni a környezeti változásokat is, ami lehetővé tenné a fülhallgatók érintés nélküli irányítását. Az Apple rendelkezik egy erre vonatkozó szabadalommal, és már dolgoznak hasonló megoldásokon. Az iOS 18-ban például tervezik bevezetni, hogy az AirPods fej- vagy fülhallgatókkal a felhasználók egy bólintással vagy fejrázással fogadhassák vagy utasíthassák el a hívásokat. Emellett elképzelhető, hogy az infravörös kamera révén új gesztusok is érkeznek, például a fülhallgató képes lehet észlelni a környezet „képi változásait”, ami lehetővé tenné például a hangerő szabályozását vagy a zenék váltogatását a levegőben végzett kézmozdulatokkal.

Ming-Csi Kuo szerint az Apple már dolgozik ezen a technológián, de nem érdemes egyhamar számítani a megjelenésre: 2026-ban kezdheti meg az újdonság tömeggyártását a cég partnere, a Foxconn.