Szikora Róbert véleménye a mai zenészekről és Azahriahról

Az R-Go frontembere, Szikora Róbert szerint a mai zenészeket nem lehet hibáztatni, ha nem tudnak akkordokat mutatni vagy zenei vizsgákat letenni, mivel a zeneipar megváltozott.

Azahriah sikere kapcsán a Meglepetés magazin cikkében Szikora Róbert elmondta, hogy a VALMAR duó sikerében ő is részt vett az "Úristen" című szám közreműködésével. Az énekes kiemelte, hogy a mai zenében is sok a jó, és ha a régi zenészek ezt nem látják meg, az az ő problémájuk. Szikora szerint a régi időkben minden nehéz volt, és aki ezt nem élte meg, annak nincs mihez viszonyítania.

Szikora Róbert hozzátette, hogy a mai zenészek már nem élnek abban a világban, ahol naponta nyolc órát kell gyakorolniuk. A mesterséges intelligencia segítségével könnyebbé vált a dalszövegírás és a hangzásvilág kialakítása, így mára már nem is mindig lehet tudni, ki áll valójában egy dal mögött.

Baukó Attila, művésznevén Azahriah, mindössze 22 évesen máris a magyar zenei élet egyik legkiemelkedőbb alakja, aki dalaival minden korosztályt megszólít. Nemrég történelmet is írt, amikor három egymást követő napon telt házas koncertet adott a Puskás Arénában. Az énekes történelmet írt a három közel telt házas show-jával, és mára már nem csak hazánkban, hanem külföldön is elkezdte meghódítani a nagy színpadokat.

Szikora Róbert szerint a mai helyzetet már nem lehet összehasonlítani azzal, ami régen volt a zenei világban. "Az R-GO és a Hungária 45 év után is érték maradt. Ha a régi zenészek fanyalognak, az ő bajuk, én azt mondom, hajrá, nyomassa mindenki! Nem az tehet róla, aki ebből erényt kovácsol" – magyarázta a Máté Péter-díjas magyar énekes.

A mesterséges intelligencia teret nyert a zenészetben is

Az R-GO frontembere azt is elmondta, hogy ma már a mesterséges intelligencia térnyerésének köszönhetően sokkal egyszerűbb dalokat írni, azonban ez azt is jelenti, hogy ma már teljesen más elvárásokkal fordulnak a zenészek felé.

Hevesi Tamás, aki szintén aktív résztvevője a magyar zenei életnek, a mesterséges intelligencia használatát bírálja azoknál, akik az AI segítségével szinte futószalagon gyártják a slágereket. Hevesi szerint az AI-nak segíteni kellene bennünket, nem helyettesíteni, és határozottan elutasítja az AI adta lehetőségeket. "Nem akarok neveket mondani, a magyar könnyűzenéből tudnék sorolni nem egyet, nem tízet, akiknek feltűnően gyorsan születnek a dalai, és feltűnően hasonlóak bizonyos hangszínek. De ezt hagyjuk. Ki a lópikula akar majd így hangszereken tanulni, mint ahogy te meg én is tettük? Nincs már ilyen, hogy tanulni kell. Ezek szerint le lettünk butítva, mindenben az egyszerűség. Egy gombnyomással érjük el a legnagyobb sikereket. Itt tartunk most." – fogalmazott Hevesi Tamás a Hozz egy verset című podcastben.