A kibercsalók és a dohányboltosok is felköthetik a gatyájukat

Dr. Nagy László, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) új elnöke, aki május elején vette át a vezetést Dr. Sulyok Tamástól, az Indexnek adott interjúban beszélt a hatóság előtt álló kihívásokról és célkitűzésekről.

A SZTFH új elnöke, Dr. Nagy László, aki korábban általános elnökhelyettesként dolgozott, Dr. Biró Marcelltől vette át a szervezet irányítását. Nagy László szerint elődjétől egy jól működő gépezetet örökölt, így jelentős változtatásokra nincs szükség. Az elnök úgy véli, hogy a közbizalom helyreállítása, a kiberbiztonság erősítése és a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása a legfontosabb feladatok közé tartozik.

Az SZTFH felügyeli a bírósági végrehajtói és csőd- és felszámolási eljárásokat ellátó hivatásrendeket. Nagy László hangsúlyozta, hogy a közbizalom helyreállítása érdekében egy hármas követelményrendszer - jogszerűség, szakszerűség és empátia - érvényesítését tervezik, valamint egy megújulási folyamatot is végig kell vinniük a végrehajtók soraiban.

Az elmúlt években több lépést tettek a végrehajtói szakma megbecsültségének helyreállítása érdekében. Többször módosították a végrehajtási törvényt, így már csak jogi diplomával lehet végrehajtói tevékenységet ellátni, a kinevezések 7 évre szólnak, és szigorú feltételek mellett hosszabbíthatók meg. Emellett továbbképzési kötelezettséget is előírtak a végrehajtóknak és helyetteseknek.

A Hatóság vezetője szerint a kiberbiztonság területén is fontos lépéseket kell tenni. Az EU NIS 2 irányelvének megfelelően október 18-tól az érintett cégeknek alkalmazniuk kell a biztonsági előírásokat. Magyarország az elsők között kezdte meg az irányelv implementációját, és az Országgyűlés már elfogadta a kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvényt. A törvény értelmében a cégeknek június 30-ig kell bejelentkezniük a nyilvántartásba, különben szankciókkal kell számolniuk.

Az SZTFH "a tét Te vagy" elnevezésű kampányt indított, amely a sporteseményekkel kapcsolatos csalásokra és az online sportfogadások kockázataira hívja fel a figyelmet. A kampányban a szerencsejáték-fókuszú üzenetek mellett a kibercsalások elleni védekezésre is nagy hangsúlyt fektetnek. Az elmúlt 10 évben jelentősen nőtt a kibercsalások száma, ezért indították el a "Hatóság Minden Kiberül" elnevezésű kiberbiztonsági podcastjüket is.

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása érdekében a Hatóság módosította a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt, amely növelte a Hatóság mozgásterét az online felületekkel szemben. Az SZTFH a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal együttműködve blokkolja az illegális termékeket értékesítő weboldalakat. A hatóság célja, hogy idén minden dohányboltba eljussanak próbavásárlások révén, és szigorúan fellépnek az Elf Bar és hasonló eszközök ellen is.