A világ eddigi legpontosabb atomóráját alkották meg

A Coloradói Egyetem JILA intézetének kutatói által létrehozott új atomóra elképesztő pontossággal működik, és elméletben 30 milliárd évenként csupán egy másodperc eltérést mutat.

Az atomórák a tudományos kísérletek elengedhetetlen eszközei, mivel rendkívül pontos időmérést tesznek lehetővé. Ezek a műszerek bizonyos atomok kiszámítható rezgéseit használják fel az időmérésre, amelyekkel a másodpercet definiálják. A cézium-133 atom 9 192 631 770-szeri rezgése adja meg a másodperc hosszát 1960 óta.

A JILA kutatócsoportja az új óra megalkotásához stronciumatomokat használt, amelyek egy másodperc alatt körülbelül 429 milliárd rezgést produkálnak. Ez a jelentős rezgésszám lehetővé teszi a még precízebb időmérés kialakítását.

Az óra belső szerkezetében több tízezer stronciumatomot ejtettek csapdába, és a rezgéseiket lézerhálóval számolják, ami magasabb frekvencián működik, mint a korábbi atomórákban használt mikrohullámok. Ez a technológia tovább növeli az óra pontosságát.

A kutatók reményei szerint az új atomóra számos tudományterületen hasznosítható lesz, többek között a GPS rendszerek fejlesztésében és a gravitáció időre gyakorolt hatásának vizsgálatában is.