Japán sajátos hangulatának képízelítője és a technológiai fejlődés

Kocsány Kornél fotográfus Japánban tett útjainak képeiből állítottuk össze válogatásunkat, miközben a technológiai fejlődés újabb mérföldkövét is megismerhetjük.

Kocsány Kornél művészi lencséjén keresztül betekintést nyerhetünk a távol-keleti ország mindennapjaiba és kultúrájába. A fotós utazásai során készült felvételei egyedülálló módon örökítik meg Japán sajátos atmoszféráját, amely a hagyomány és modernitás különleges keverékét tárja elénk. Ezek a képek nem csupán a szemet gyönyörködtetik, hanem lehetőséget biztosítanak arra is, hogy a néző magába szívja a hely szellemiségét, még ha csak a képernyőn keresztül is.

Azonban nem csak a hagyományok és a mindennapi élet jelenik meg a képeken, hanem a technológiai fejlődés is. Japánban a humanoid robotok már nem csak a gyártósorokon találhatóak meg, hanem a társadalom elöregedése miatt egyre inkább beépülnek a mindennapi életbe is. A Nyugat-Japán Vasút például egy 12 méter magas, Wall-E-hasonmás robotot fog bevetni a vonatvonalak karbantartásában, amely képes akár 40 kilogramm súlyú tárgyakat is cipelni, festeni vagy láncfűrészt használni .

Ez a robot, amely síneken is közlekedni képes, júliustól kezdve fogja segíteni a karbantartási munkálatokat, csökkentve ezzel a balesetek számát és pótolva a munkaerőhiányt. Kezelője távolról, a teherautó pilótafülkéjében ülve irányítja majd a robotot, kamerákon keresztül látva a robot szemén át .

A technológiai fejlődés és az elöregedő társadalom kihívásaira adott válaszként a humanoid robotok alkalmazása már nem csak lehetőség, hanem szükségszerűség Japánban. Kazuaki Hasegawa, a vállalat elnöke szerint a jövőben remélik, hogy az infrastruktúra karbantartási műveleteihez széles körben tudják majd használni a gépeket, és példát adhatnak a munkaerőhiány kezelésének módjáról .