Svájci-szlovák konzorcium mentheti meg a Dunaferrt

A Duferco és a Minerfin konzorcium érdeklődik a Dunaferr üzemeltetése iránt, miközben a vállalat komoly pénzügyi nehézségekkel küzd. A konzorcium célja az üzemeltetés, nem a tulajdonlás, és már tárgyalásokat folytattak a szükséges partnerekkel.

Egy svájci-szlovák konzorcium, a Duferco és a Minerfin, érdeklődik a Dunaferr üzemeltetése iránt, de nem kívánnak tulajdonrészt szerezni a vállalatban. A konzorcium tervei szerint vasérccel és acélbugával látnák el a Liberty tulajdonában lévő egykori ISD Dunaferr-érdekeltségeket.

A konzorcium már tárgyalt azokkal a vállalatokkal, amelyekkel a dunaújvárosi tevékenységhez kapcsolódóan együtt kell működniük, és egyeztettek Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterrel is. Az ISD Dunaferr fizetésképtelenné vált 2022 végére, és a Liberty Steel vásárolta meg a vasmű eszközeit, ám az előrelépés csekély volt.

Az állam eddig mintegy 70 milliárd forinttal támogatta a vasmű megmentését, de a zöldacél előállítása jelenthetné a megoldást, amely területen a Liberty kezdeményezései nem mutatnak eredményt. A helyzetet tovább nehezíti a Dunarolling elleni felszámolási eljárás, amelyre a konzorcium ismét jelentkezhet.

Az acélárak alacsonyak, a kínai acéltermelés rekordokat dönt, miközben a magyar acélgyártás leállt. A Duferco és a Minerfin jelentős tapasztalattal rendelkezik az acéliparban, ami reményt adhat a Dunaferr számára.

Az akkor épp csőd szélén álló, felszámolt Dunaferr hivatalosan tavaly októberben került a Liberty Steelhez. A tranzakció egyik fő indoka négyezer munkahely megmentése volt, de az indiai vezetés inkább trükkös leépítésről döntött.