Karsai Dániel emlékére gyertyagyújtást szerveznek

Karsai Dániel, aki szeptember 28-án hunyt el, emlékére több napos gyertyagyújtást szerveznek, ahol mindenki leróhatja tiszteletét.

Karsai Dániel temetése végakaratának megfelelően szűk családi és baráti körben lesz vidéken a hónap második felében. A gyertyagyújtás pontos helyszínét és időpontját később közlik, de a szervezők célja, hogy mindenki tisztelegni tudjon emléke előtt.

Karsai Dániel szeptember 28-án halt meg, 47 évesen, ALS-betegsége következtében, amelyet 2022 augusztusában diagnosztizáltak nála. Az ALS egy súlyos betegség, amely az izmokat mozgató idegsejteket érinti, és amelyben Stephen Hawking is szenvedett. Ügye körül az elmúlt évben nagy társadalmi párbeszéd alakult ki, és Sulyok Tamás köztársasági elnök is meglátogatta őt. Karsai Dániel kérelmét a strasbourgi bíróság elutasította, és népszavazási kísérlete is elbukott a Nemzeti Választási Bizottságon, majd az Alkotmánybíróságon. A Fidesz elzárkózott a témáról való vitáktól, a Parlamentben kikerülték őt.

Karsai Dániel az eutanázia kérdését hozta be a közbeszédbe, harcolt a súlyos betegek önrendelkezéséért. Az Emberi Jogok Európai Bírósága szeptember 3-án elutasította Karsai fellebbezését, így jogerősen kimondták, hogy a magyar állam nem sérti az alkotmányjogász emberi jogait azzal, hogy nem teszi számára lehetővé az aktív eutanáziát. Az ítélet után Karsai azt mondta: „Nagyon csalódott vagyok. Azt gondolom, a bíróság gyáva döntést hozott.”

Karsai Péter, Karsai Dániel testvére, a Facebook-oldalán osztotta meg, hogy az elmúlt napokban sok együttérző üzenetet kapott. Péter arról is tájékoztatott, hogy a gyertyagyújtás részleteit, helyszínét és időpontját posztolni fogja, amint véglegessé vált.

Több politikus és közéleti személyiség búcsúzott Karsai Dánieltől, köztük Rózsa András, Jakab Péter, és Gyurcsány Ferenc, akik elismerték a jogi küzdelmeit és az életvégi döntésekért folytatott harcát. Veiszer Alinda és Balavány György újságírók, valamint Kim Lane Scheppele professzor is megemlékeztek róla.