Az Európai Unió az űrbe költöztetné az adatközpontokat

Az Európai Unió egy új kezdeményezés keretében vizsgálja az adatközpontok űrbe költöztetésének lehetőségét, ami jelentősen csökkentheti a környezetre gyakorolt terhelést, miközben a szolgáltatások színvonala megmaradna.

A Google idei jelentése alapján a nagy technológiai vállalatok kibocsátása és adatközpontjaik energiaigénye folyamatosan nő, annak ellenére, hogy elméletben elkötelezettek a zöld átállás mellett. A Thales Alenia Space és az olasz Leonardo vállalatok által végzett közös tanulmány szerint az adatközpontok űrbe költöztetése megoldást kínálhat erre a problémára. A 16 hónapos vizsgálat során az Airbus, az ArianeGroup és a Német Űrügynökség is részt vett.

Christophe Valorge, a Thales Alenia Space műszaki igazgatója szerint az űrbe telepített adatközpontok jelentősen csökkentenék a környezet terhelését. Az Ascend projekt vezetője, Damien Dumestier szerint 2036-ra akár 13 adatközpont is költözhet az űrbe, amelyek összesen 10 MW energiát használnának, és 2050-re az energiaigény elérheti az 1 GW-ot is. Ezek az adatközpontok körülbelül 1400 km-es magasságban keringenének a Föld körül, ami háromszor magasabb, mint a Nemzetközi Űrállomás pozíciója.

Az űrbéli adattárolás előnye, hogy a napenergia 24 órán keresztül elérhető lenne az egységek számára, és a vízhűtés sem lenne szükséges, mivel az űr hőmérséklete rendkívül alacsony. Azonban a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a költözés jelenlegi technológiával óriási kibocsátással járna. Az ArianeGroup már dolgozik egy alacsonyabb kibocsátású hordozórakéta fejlesztésén, amely 10-szer kevesebb kibocsátást eredményezne, így a projekt megvalósíthatóbbá válna.