Wolf-díjat kapott Kurtág György és Roska Botond

Két magyar tudós és művész, Kurtág György zeneszerző és Roska Botond neurobiológus is részesül az idei Wolf-díjban, amelyet Izraelben adnak át.

Az idei Wolf-díj kitüntetettjei között szerepelnek magyarok is; Kurtág György zeneszerző és Roska Botond neurobiológus is megkapja az elismerést, amelyet a gázai háború miatt öt hónapos késéssel jelentettek be. A díjat 1978 óta adományozza a Ricardo Wolf által alapított Wolf-alapítvány az emberiség és a népek barátságának érdekében kifejtett tevékenységért, nemzetiségtől, rassztól, bőrszíntől, vallástól, nemtől és politikai nézetektől függetlenül.

Idén kilenc díjazott veheti át a százezer dolláros elismerést, akik az Egyesült Államokban, Izraelben, az Egyesült Királyságban, Magyarországon, Franciaországban és Svájcban élnek. A díjátadó időpontja egyelőre nem meghatározott. Roska Botond, aki Svájcban él, de Magyarországon született és tanult, az orvostudományi díjat José-Alain Sahel francia tudóssal osztozik meg, aki Franciaországban és az Egyesült Államokban is dolgozik. Roska Botond a látás idegi hátterét és a vakság génterápiás gyógyítását kutató neurobiológus orvos. Kurtág György a zeneművészeti kategóriában kapta meg a díjat, ő jelenleg 98 éves.

A fizikai kategóriában Martin Rees professzor munkásságát ismerték el, a mezőgazdasági díjat pedig Elliot Meyerowitz, Joanne Chory és Venkatesan Sundaresan amerikai professzorok kapták meg. A matematikai díjat két izraeli tudós, Adi Shamir professzor és Noga Alon professzor érdemelte ki. Shamir a kriptográfia területén, az RSA titkosító rendszer kifejlesztésével, Alon pedig a kombinatorikában végzett munkásságával hozott maradandó eredményeket.

Az izraeli Wolf-díj kitüntetettjeinek több mint egyharmada később Nobel-díjat is kapott a saját szakterületén.

Kurtág hatása a kortárs klasszikus zenére világszerte érzékelhető, kompozícióit a zenészek és a közönség egyaránt értékeli. Művei intenzitást és éles önvizsgálatot mutatnak, az emberi létállapotot sűrített, de érzelmekkel teli zenei formában ragadják meg. Ezzel a 98 éves Kurtág György olyan nagyságok társaságába kerül, mint Pierre Boulez és Ligeti György, Plácido Domingo és Paul McCartney, Fischer Ádám és Yahudi Menuhin.

„Kurtág György a Wolf-díjat azért kapja, mert igazi zenész és ragyogó ember. Az emberi lélek egzisztenciális kérdéseivel foglalkozó zenéje olyan alapvető érzelmeket állít középpontba, mint a szerelem és a bánat, a félelem, a szorongás, a kétségbeesés, valamint a harmónia és a megbékélés utáni vágy” – szól a méltatás.

Roska Botond – akit a sejttípusra célzott génterápiára és a látás helyreállításában elért eredményeiért díjaztak – elismerésében megemlítik, hogy „egy zenész és egy informatikus fia, aki kezdetben maga is zenei pályán indult: csellózni tanult, majd 1985-től 1989-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt. Egy szerencsétlen kézsérülés azonban megzavarta csellókarrierjét, és az orvostudomány és a matematika felé fordította figyelmét”.