Beat! – A lázadás hangjai a Kádár-korszakból

Illés, LGT, Mini, Beatrice – legendás zenekarok, amelyek dalai több generáció emlékezetében élnek tovább. A Szentendrei Régi Művésztelep galériájában nyílt meg a Beat! kiállítás, ahol Kőbányai János fotóművész több mint száz képén keresztül ismerhetjük meg a '70-es, '80-as évek beatkoncertjeinek világát.

A kiállítás egyaránt szolgál zenetörténeti dokumentációként és a Kádár-korszak kései időszakának látleletéül. A magyar beat-, rock- és punkkultúra, bár nyugati gyökerekből táplálkozott, a szocialista államhatalom elleni lázadás révén egyedi színezetet kapott, amely nemcsak a zenében, hanem a magyar Woodstockként is emlegetett tabáni koncertek hangulatában is megmutatkozott.

Kertész Imre Nobel-díjas író szavaival élve a diktatúra mindenkit gyermekké degradál, és a szabadság hiányában az emberek elveszítik férfi vagy női mivoltukat, ami az embert igazán emberré teszi.

A kiállításon Kőbányai János fotói nemcsak a legendás előadókról készült felvételeket mutatják be, hanem a rajongókat, a kor szubkultúrájának tagjait is, akiknek gyermeki, szelíd lázadása a rendszer ellen életre kel a képeken. A rendőrök, a karhatalom képviselői is láthatók, akik néha maguk is jól szórakoztak a koncerteken, miközben a fiatalok a zenén keresztül fejezték ki elégedetlenségüket a rendszerrel és az idősebb generációval szemben.

Rockenbauer Zoltán, a kiállítás kurátora kiemelte, hogy a hazai beatkultúra sajátosan magyar jellegzetességeket öltött, és a lázadás az idősebb generációval szembeni elégedetlenség mellett a szocialista rendszer ifjúságpolitikájával szembeni elégedetlenséggel is ötvöződött.

Csendes forrongás

A tárlat bemutatja a történelemkönyvekből kimaradt csendes forrongást, a fiatalokat, akik a zenén keresztül érezték meg a rendszer elleni lázadást. Kőbányai János képei által szinte hallhatjuk a korszak zenekarainak játékát, érezzük a koncerttermek füstös levegőjét, és megelevenedik a tűrt vagy tiltott koncertek közönsége is.

A fotóművész a kiállítás kiadványában a beatzenét egyfajta forradalomként említi, amely hozzájárult a rendszerváltáskor ahhoz, hogy az átmenet vér és nagyobb zökkenők nélkül zajlott le, köszönhetően a beatkorszak küzdelmeinek és a szabadságigényt ébren tartó erejének.

A kiállítás részeként kivetítőkön keresztül is megismerhetjük a korszak hangulatát, többek között az LGT 1978-as tabáni koncertfilmjét Sándor Pál rendezésében, és egy 1980-as Beatrice-koncertet is megtekinthetünk. A Retro Design Center tárgyai is helyet kapnak a kiállítótérben, így a látogatók a korszak harsány színeit is megidézhetik.

A Beat! című kiállítás 2024. szeptember 2-ig tekinthető meg a Szentendrei Régi Művésztelep galériájában.